Německá ekonomika zpomalí, potvrzuje odhady ekonomů vláda

Německo, průmysl

Německo, průmysl

Německá vláda snížila výhled růstu domácí ekonomiky na příští rok na jedno procento z původních 1,8 procenta. O desetinu na 2,9 procenta snížila vláda i odhad letošního růstu. Kabinet kancléřky Angely Merkelové tak téměř přesně následuje čerstvá doporučení čtyř předních ekonomických institutů.

„Tempo expanze se zpomalilo, jak jsme očekávali,“ uvedl ministr hospodářství Philipp Rösler. Německo ale i tak zůstane „kotvou stability a pohonem růstu Evropy,“ dodal.

Hlavním důvodem zpomalení hospodářství je podle Röslera pokles růst vývozu. Letos se odhaduje jeho posílení o 7,5 procenta, příští rok by to mělo být jen 3,5 procenta. Důležitější se tak pro německou ekonomiku stane domácí poptávka spolu s klesající nezaměstnaností. Ta by se měla podle odhadu snížit z letošních sedmi na 6,7 procenta.

Z odhadů institutu Ifo, Institutu pro světové hospodářství, Porýnsko-vestfálského institutu pro hospodářský výzkum a Institutu pro hospodářský výzkum Halle vyplývá, že německé hospodářství příští rok poroste jen o 0,8 procenta. Předpověď na letošní rok se s tou vládní shoduje. Analytiky tento pokles nepřekvapil a očekávají, že zpomalení německé ekonomiky se dotkne i českého hospodářství.

„Pokud německá ekonomika poroste jen naznačeným tempem, růst české ekonomiky stěží o mnoho překročí jedno procento,“ uvedl pro E15 analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Stejně pesimistická je i předpověď Davida Marka ze společnosti Patria Finance, který na příští rok očekává růst české ekonomiky jen o 1,1 procenta.