Německá opozice vyzývá Merkelovou k předčasným volbám

Angela Merkelová, Německo

Angela Merkelová, Německo Zdroj: profimedia.cz

Debakl vládních svobodných demokratů (FDP) v nedělních zemských berlínských volbách rozvířil německé politické dění. Tamní opozice vyzvala kancléřku Angelu Merkelovou k předčasným volbám. Výsledek FDP, která se vůbec nedostala do berlínského zemského sněmu, podle opozičních politiků potvrdil, že kancléřčina středopravá koalice už není schopná vlády. Koaliční představitelé ale chtějí ve vládní spolupráci pokračovat.

Volby v metropoli vyhrála sociální demokracie (SPD) s 28 procenty hlasů, o jejímž berlínském předákovi Klausu Wowereitovi se začalo spekulovat jako o možném kancléřském kandidátovi nejsilnější opoziční strany.

Křesťanští demokraté (CDU) Angely Merkelové byli druzí s 23 procenty. Vládní partneři z FDP ale utrpěli krutou porážku, svobodní demokraté obdrželi jen 1,8 procenta hlasů. Podle německé opozice tak voliči vládní koalici ukázali, že už se vyčerpala. Předseda SPD Sigmar Gabriel proto vyzval Merkelovou, aby spolupráci s FDP ukončila a uvolnila cestu k předčasným volbám.

„Pro FDP už existuje jen jediná šance, konečně uznat, že není schopná vlády, a dát tak prostor k novým volbám,“ přidal se v dnešním vydání deníku Leipziger Volkszeitung parlamentní lídr SPD Thomas Oppermann.

Podobně se vyjádřila i předsedkyně druhé nejsilnější opoziční strany, Zelených, Claudia Rothová. „My jsme na nové volby připraveni. Teď je na řadě paní Merkelová,“ vyzvala kancléřku na povolebním mítinku své strany v Berlíně.

Nad možností předčasných voleb se v komentáři zamýšlí server magazínu Der Spiegel. Souhlasí s opozicí, že FDP bude pro Merkelovou „“, a ptá se, zda ještě někdo vážně počítá s tím, že by koalice mohla normálně vládnout do řádného termínu voleb v roce 2013.

Koalice předčasně končit nehodlá

Šance Merkelové v předčasných volbách by přitom podle Spiegelu nebyly špatné, neboť by z nich mohla vzejít velká koalice s SPD, v jejímž čele by opět stanula ona. „Angela Merkelová však nemá ráda experimenty,“ zpochybňuje server tento scénář, i když hned vzápětí dodává: „Po této volební neděli už nelze vyloučit vůbec nic.“

Koaliční představitelé ale ukončení spolupráce CDU a FDP odmítli. „Koalice zůstává pohromadě,“ prohlásil předseda poslanecké frakce konzervativců ve Spolkovém sněmu Volker Kauder. Ministr životního prostředí a místopředseda CDU Norbert Röttgen považuje navzdory neúspěchu FDP koalici nadále za akceschopnou. Podobně se vyjádřili i zástupci liberálů. Současně ale potvrdili, že hodlají pokračovat v euroskeptickém kurzu ohledně zadluženého Řecka, který nastolili před hlasováním v Berlíně a který vyvolal spory s Merkelovou a s ministrem financí.