Německá vláda řeší, jak zvládat migraci. Vicekancléř tranzitní zóny odmítá

Migranti v Mnichově

Migranti v Mnichově Zdroj: ctk/ap

Německý vicekancléř a předseda vládní sociální demokracie Sigmar Gabriel odmítl zřízení tranzitních zón pro uprchlíky, které prosazují koaliční strany CDU a CSU. Navrhl místo nich vytvoření decentralizovaných registračních středisek. Špičky německé vládní koalice budou o uprchlické krizi jednat v neděli.

Tranzitní zóny by měly vznikat na hranicích po vzoru těch, které už nyní existují na letištích. Žadatelé o azyl bez naděje na úspěch své žádosti by rovnou z nich mohli být posíláni zpět do vlasti. Podle Gabriela však tranzitní zóny nejsou jako „velké vězeňské zóny organizačně uskutečnitelné ani právně představitelné“.

Svůj plán registračních středisek označil vicekancléř za „podstatně inteligentnější alternativu“. Cílem plánu je prý lepší, kontrolovanější a uspořádanější správa příchodu a registrace žadatelů o azyl. Uprchlíkům, kteří by registraci v těchto střediscích odmítli, by byla poskytována menší podpora a komplikovalo by se jim azylové řízení, píše agentura DPA.

Podle neoficiálních odhadů přišlo do Německa za první tři čtvrtletí tohoto roku kolem 800 tisíc uprchlíků a celkem by jich za letošní rok mohlo dorazit až 1,5 milionu.