Německé banky se dohodly na pomoci Řecku

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Největší německé banky a pojišťovny se dohodly s vládou v Berlíně na pomoci zadluženému Řecku. Jak uvedl ministr financí Wolfgang Schäuble, jejich podíl bz měl dosáhnout 3,2 miliardy eur (78 miliard korun). Informoval o tom deník Handelsblatt.

Řecko německým bankám dluží přibližně deset miliard eur. Ty nyní slíbily, že prodlouží jejich splatnost. K pomoci Athénám se připojí i státní rozvojová banka, která poskytne 8,4 miliardy eur. Detaily budou vyjasněny do neděle, slíbili Schäuble a šéf Deutsche Bank Josef Ackermann.

To, že zapojení bank bude dobrovolné, umožní zachovat stávající řecké úvěrové hodnocení, protože ratingové agentury nebudou moci prodloužení splatnosti vnímat jako platební neschopnost Athén, což by výrazně prohloubilo dluhovou krizi v eurozóně.

Podle nejmenovaných osob blízkých jednání bude podíl Deutsche Bank pod jednou miliardou eur. Druhá největší německá banka Commerzbank přispěje ještě méně, nedrží totiž skoro žádné řecké dluhopisy s blížící se dobou splatnosti. 1,2 miliardy eur dají na řeckou záchranu státní fondy, které vykoupily prodělečné investice bank Hypo Real Estate a WestLB.

Athény odsouhlasily nezbytné zákony

Řecký parlament dnes schválil prodej státního majetku v hodnotě 50 miliard eur a rozpočtové škrty v hodnotě 28 miliard eur. Splnil tak podmínky, které na něj kladly Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

„Jsem velmi spokojený, protože mohu jít do eurozóny posílen o udělení důvěry a dva schválené zákony,“ řekl po hlasování ministr financí Evangelos Venizelos.

Josef Ackermann v úterním rozhovoru pro agenturu Reuters vyjádřil nevoli nad tím, že vůdci Evropské unie chtěli jednání o účasti soukromých investorů na řecké pomoci co nejvíce urychlit. Připustil ale, že banky se na pomoci musí podílet. „Je pro nás lepší trochu krvácet než čelit úplnému rozkladu,“ řekl doslova. Celkem má Deutsche Bank v řeckých dluzích 1,6 miliardy eur, Deutsche Bank 2,9 miliardy.