Německé ministerstvo financí preferuje pro Řecko další překlenovací úvěr

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Německé ministerstvo financí by dalo přednost dalšímu překlenovacímu úvěru pro Řecko. Aténám a jejich věřitelům by prý poskytl dostatek času na dosažení konečné dohody o třetím záchranném balíčku. S odvoláním na zdroj z ministerstva to napsal německý list Süddeutsche Zeitung.

„Program, který by měl trvat tři roky a mít hodnotu přes 80 miliard eur, potřebuje opravdu solidní základnu,“ citoval německý list nejmenovaný zdroj. „Další překlenovací úvěr je lepší než jen zpola dokončený program,“ uvedl také zdroj listu, ze kterého citovala agentura Reuters.

Atény jednají s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o podmínkách poskytnutí nového záchranného úvěru ve výši až 86 miliard eur, aby tak zažehnaly finanční kolaps předlužené země.

Blíží se dohoda?

Evropská komise ve čtvrtek oznámila, že rozhovory s Řeckem o třetím záchranném programu postupují uspokojivě. Je proto možné, že dohody s Aténami dosáhnou vyjednávači do 20. srpna.

Řecký premiér Alexis Tsipras a francouzský prezident François Hollande ten den vyjádřili názor, že nový záchranný program pro Atény by mohl být a měl být schválen brzy po 15. srpnu. Postup, který údajně upřednostňuje německé ministerstvo, je s tímto názorem podle agentury Reuters v rozporu.

Atény si již v červenci zajistily tříměsíční překlenovací úvěr přesahující sedm miliard eur, díky kterému mohly uhradit dřívější splátky Evropské centrální bance a Mezinárodnímu měnovému fondu.