Německé odbory vyzvaly ke stávce v Amazonu. Požadují vyšší mzdy

Amazon čeká stávka zaměstnanců.

Amazon čeká stávka zaměstnanců. Zdroj: Profimedia.cz

V České republice provozuje Amazon velkosklad v Dobrovízi u Prahy.
V České republice provozuje Amazon velkosklad v Dobrovízi u Prahy.
3
Fotogalerie

Německý odborový svaz Verdi vyzval ke stávce v sedmi provozovnách amerického internetového prodejce Amazon v zemi kvůli pokračujícímu sporu o mzdy. Stávky by v některých místech měly začít již v pondělí a jak dlouho budou trvat zatím nebylo stanoveno, uvedl mluvčí odborového svazu.

Šéf skupiny Verdi zaměřené na maloobchod a zásilkový obchod Orhan Akman v prohlášení uvedl, že je nepřijatelné, aby nadnárodní společnost s miliardovými zisky vydělávala a přesto odmítala svým zaměstnancům zvýšit mzdy tak, jak to dělají jiné společnosti v tomto odvětví.

Amazon v Německu provozuje 15 logistických center. Německo je pro firmu druhým největším trhem po Spojených státech. Verdi organizuje stávky v pobočkách Amazonu po celé zemi pravidelně od roku 2013 v rámci protestu proti nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám.

Amazon působí i v České republice, kde provozuje distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Pro firmu v Česku pracuje kolem 3000 lidí.

Amazon ve třetím čtvrtletí vykázal zisk 6,2 miliardy dolarů (137,6 miliardy korun), což bylo zhruba o 100 milionů dolarů méně, než ve stejném období loni. Tržby firmy se zvýšily o 15 procent na 110,8 miliardy dolarů.