Do stávky na České poště se zapojilo devět tisíc pošťáků. Chtějí lepší pracovní podmínky

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Do třídenní stávky na České poště za zlepšení pracovních podmínek vyhlášené dvěma menšími odborovými organizacemi se podle jejich údajů zapojilo 9132 pošťáků, tedy třetina všech zaměstnanců. Stávka má formu zpomalování práce, ke kterému dochází striktním dodržováním pravidel bezpečnosti práce. Podle vedení pošty všechny pobočky i další provozy v současnosti fungují bez omezení a stávka se v praxi neprojevila.

Odboráři během dopoledne podle předsedy NOS ČP Filipa Janovského obdrželi od zaměstnanců několik set podnětů ohledně špatných pracovních podmínek a porušování pravidel ochrany zdraví a bezpečnosti při práci. Přes víkend je chtějí vyhodnotit a informovat zaměstnance a veřejnost.

"Pobočky České pošty jsou od středy do pátku otevřeny podle běžné otevírací doby. Práce při třídění a doručování zásilek také běží jako obvykle. Zástupci dvou odborových organizací ani přes několik výzev České pošty nepředložili žádné seznamy stávkujících, ani neposkytli další jinou součinnost vzhledem k avizované stávce. Žádnou stávku nevyvolali, zaměstnanci nastoupili do práce," řekl mluvčí Matyáš Vitík. Stávka se podle něj na poštách neprojevila, protože chybí stávkující.

Podle Janovského jsou účastníky stávky převážně provozní zaměstnanci, třídiči, zázemí pošt a dep, doručovatelé, pracovníci přepážek a řidiči. Stávkující se řídí podle desatera, které odbory zveřejnily na webu http://www.postovnitrubka.cz. Mezi pravidla patří mimo jiné, aby pošťáci nechodili do práce před začátkem pracovní doby a nepřetahovali ji, aby dodržovali všechny nařízené pracovní postupy, uzpůsobili pracovní tempo, například aby nechodili rychle, nepřebírali zásilky neplnící základní podmínky, zejména hmotnostní limity, pečlivě kontrolovali doklady zákazníků před výdejem zásilek a podobně.

Odboráři v srpnu iniciovali jednání s vedením podniku kvůli údajnému přetěžování pošťáků a porušování pravidel bezpečnosti práce. Vedení slíbilo zřídit pracovní skupinu, která by konkrétní případy prošetřila. Zároveň ale vydalo prohlášení, že podle výsledků opakovaných kontrol k porušování předpisů na poštách nedochází. Odbory proto stávku potvrdily a oznámily vytvoření vlastní kontrolní skupiny.

Vedení pošty je podle Vitíka připraveno na společné jednání. Na dřívějších dohodách, že je Česká pošta připravena se podílet spolu s odbory na řešení konkrétních oznámení na dodržování bezpečnosti práce, se nic nemění. Na poště působí deset odborových centrál. Většina včetně největších se k protestu nepřipojila.

Česká pošta zaměstnává 27 tisíc lidí a provozuje 3200 poboček. Podnik je od roku 2018 ve ztrátě. Odboráři pošty naposledy stávkovali před pěti lety za vyšší mzdy.