Německo a Rakousko zváží dle britského vzoru nižší přídavky pro cizince

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: CTK

Německá vláda zváží snížení přídavků na děti cizinců, kteří sice v Německu pracují, jejich rodina však žije v jejich zemi původu, kde jsou životní náklady nižší. O stejném opatření uvažuje podle agentury APA i Rakousko. Pokud by se země k takovému kroku rozhodly, mělo by to dopad i na české občany. Cesta ke snižování sociálních dávek se otevřela na základě dohody mezi Evropskou unií a Británií o reformě fungování osmadvacítky z minulého týdne.

„Je schůdné, aby se přídavky vyplácené pro děti, které nežijí v Německu, upravily podle úrovně životních nákladů konkrétních zemí. Tyto životní náklady jsou zpravidla nižší než v Německu,“ sdělila dnes serveru Focus Online mluvčí německého ministerstva pro rodinu. „Ve vládě se poradíme o tom, jak bude Německo v této věci dál postupovat,“ doplnila.

Pro snížení příplatku na děti se vyslovil poslanecký klub konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové, podpořil ho i místopředseda sociální demokracie (SPD) Olaf Scholz, jehož strana je menším vládním partnerem. O možné úpravě přídavků na děti mluvila bezprostředně po summitu i Merkelová.

O možném snížení přídavků na děti cizinců uvažuje i rakouská vláda. Zákony ale nebude upravovat, dokud se v Británii neuskuteční referendum o členství v unii. „Pokud smlouva vstoupí v platnost, pokud se Britové v referendu vysloví pro setrvání v EU, pak bychom se měli sejít a jednat o tom, co z toho (britských požadavků) by mělo smysl i pro Rakousko,“ řekl agentuře APA kancléř Werner Faymann.

190 eur měsíčně

Podle informací Spolkového úřadu práce (BfA) zaplatilo loni Německo příspěvky pro zhruba 120 tisíc dětí žijících v zahraničí. Nejpočetnější skupinou byly polské děti, jichž bylo 55 tisíc. S odstupem následovalo 16 900 francouzských dětí, devět tisíc rumunských a 7700 českých dětí. Němci pracující v zahraničí uplatňovali nárok na přídavek na dítě žijící v Německu v 33 tisícíh případech.

Za první a druhé dítě Německo rodině vyplácí 190 eur (5140 korun) měsíčně, za třetí dítě 196 eur (5300 korun) a za čtvrté a další dítě 221 eur (5980 korun). Celkový objem vyplacených prostředků německý úřad nezveřejnil. Rakousko loni vyplatilo celkem podporu pro děti žijící v zahraničí ve výši 223 milionů eur (šest miliard korun), převážná většina prostředků směřovala do Maďarska.

Británie na summitu neuspěla s požadavkem na to, aby mohla zcela zrušit dětské přídavky, které pobírají v Británii pracující lidé z jiných zemí EU za děti, které zůstaly doma v jiné unijní zemi. Místo toho bude existovat možnost upravit indexací výši přídavku na úroveň státu, kde dítě bydlí.

Domluveno bylo navíc přechodné období - okamžitě po vstupu mechanismu v platnost budou příspěvky upravovány jen u nových příchozích na pracovní trh a nově narozených dětí. Zaměstnanců, kteří už příspěvky pobírají, se změny dotknou až od roku 2020.