Německo a Španělsko tlačí na realizaci bankovní unie

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: profimedia.cz

Ministři financí Španělska a Německa chtějí, aby Evropská unie začala bez zbytečných odkladů naplňovat závěry svého červnového summitu, na němž položila základy hlubší evropské integrace, především ve vztahu k bankovní unii a jednotnému dohledu nad bankami. Ministři se na tom shodli po dnešní schůzce.

„Ministři podtrhují důležitost spolupráce - spolu s ostatními partnery - na rychlé realizaci rozhodnutí Evropské rady z 29. června,“ píše se ve společném prohlášení německého ministra Wolfganga Schäubleho a španělského ministra Luise de Guindose.

„To především znamená plné zavedení efektivní bankovní unie spolu s jednotným evropským dohledem nad bankami,“ stojí dále ve sdělení, z něhož citovala agentura Reuters.

Pavel Kohout: Fiskální federace je jen zdroj problémů

Španělské ministerstvo zahraničních věcí předtím uvedlo, že Itálie a Francie podpořily požadavek Španělska, aby EU začala rychle naplňovat dohodu z červnového summitu. Zástupci Itálie a Francie se ale postavili k takové interpretaci chladně a odmítli, že by takovou podporu vyslovili. Na středu pak byla do Paříže narychlo svolána schůzka, na které se má ministr de Guindos sejít s francouzským protějškem Pierrem Moscovicim.

Španělsko je v epicentru evropské dluhové krize a na trzích sílí obavy, že bude nuceno požádat o zahraniční finanční pomoc. V posledních dnech se prudce zvýšily výnosy španělských státních dluhopisů, například výnos dluhopisu s desetiletou splatností se vyšplhal na rekordních 7,5 procenta. To je úroveň, která je dlouhodobě neudržitelná.