Německo chce bezcelní zónu mezi USA a Evropou

Guido Westerwelle

Guido Westerwelle Zdroj: reuters

Dočká se Evropa levnějšího zboží z USA? Tuto otázku otevřel spolkový ministr zahraničí Guido Westerwelle, když vyzval k odstranění cel a obchodních omezení mezi USA a Evropou.

Levnější iPhony či šperky a oblečení z Spojených států mohou být v Evropě brzy realitou. Spolkový ministr zahraničí Guido Westerwelle (FDP) vyzval EU a USA, aby v rámci řešení dluhové krize vytvořily zónu volného obchodu. V listu Neue Osnabrücker Zeitung doporučil, aby EU a Spojené státy spolupracovaly nejen v zahraniční a bezpečnostní politice, ale aby odstranily i celní bariéry.

„Trvám na tom, aby Evropa a Severní Amerika, jakmile to bude možné projednaly transatlantickou oblast volného obchodu,“ řekl ministr zahraničí. Pod zónou volného obchodu je odstranění celních a obchodních překážek podle ministra opakem protekcionismu. „Zóna volného obchodu, je prvním krokem směrem k hospodářské integraci,“ řekl Westerwelle.

Volný obchod ministr považuje za dobře zavedený motor růstu,“ řekll politik, který volné ekonomické zóny považuje za správnou odpověď na krizi veřejného dluhu v Evropě a USA.