Německo chce irácké křesťanské uprchlíky vrátit do Česka

Migranti v Německu

Migranti v Německu Zdroj: ctk/AP

Německo chce do Česka vrátit skupinu 25 křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří odmítli azyl v České republice a plánovali o něj požádat v Německu, kam o víkendu odjeli. Německé úřady migranty nyní identifikují a registrují, poté do Česka pošlou oficiální žádost o zpětvzetí. Uvedla to dnes Česká televize (ČT) s odvoláním na spolkové ministerstvo vnitra.

Nadační fond Generace 21, který organizuje přesídlování iráckých křesťanů do Česka, chce budoucnost skupiny z Německa řešit s ministerstvem vnitra. „Jsme v kontaktu s ministerstvem vnitra, budeme se tím zabývat určitě společně,“ řekl ČTK mluvčí fondu Martin Frýdl. Upozornil na to, že nadační fond nyní není účastníkem řízení s iráckými uprchlíky. S rozhodnutím, zda by s nimi fond znovu začal pracovat, chce podle mluvčího počkat, až se vyjasní, jestli migranti zůstanou v Česku, nebo budou posláni zpět do Iráku.

Skupina křesťanských uprchlíků z Iráku, která byla ubytovaná v Okrouhlíku na Jihlavsku, odmítla český azyl a v sobotu se vydala autobusem do Německa. Na hranicích je zadržela německá policie, která měla Iráčany podle původní dohody vrátit do Česka v pondělí ráno. Nakonec německá strana svou žádost o předání cizinců do ČR stáhla s odůvodněním, že všichni žádají v Německu o azyl. Uprchlíci uvádějí, že se v Německu nacházejí jejich rodinní příslušníci.

O vysvětlení německého postupu chtěl tamního ministra vnitra požádat jeho český protějšek Milan Chovanec (ČSSD). Uprchlíci podle něj opustili Česko v rozporu se zákonem. Uvedl, že Německo tím, že Iráčany nevrátilo do Česka, potvrdilo argumenty o nesmyslnosti povinných kvót Evropské unie k přesídlování migrantů. Německý přístup mohou využít další uprchlíci, kteří už požádali o azyl v jiných evropských zemích, varoval v pondělí Chovanec.

Do Česka dosud přiletělo 89 Iráčánů

Iráčtí křesťanští uprchlíci přijeli do Česka v rámci projektu organizovaného Nadačním fondem Generace 21. Dosud jich přiletělo 89, celkem fond plánoval přesídlit 153 lidí, z nichž 130 je vnitřně vysídlených uprchlíků z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu. Poté, co skupina z Okrouhlíku požádala o své pasy, Chovanec program na přesídlení dočasně pozastavil.

Budoucností projektu se bude ve čtvrtek zabývat vláda. Na stůl podle Chovance dostane dvě varianty, a to pokračování nebo pozastavení programu. Chovanec dříve v ČT řekl, že bude pro pozastavení nebo zrušení projektu.

Přijetí uprchlíků schválila vláda loni, první dorazili v lednu
28. července 2015 - Představitelé fondu Generace 21 oznámili, že chtějí do ČR přivézt 152 křesťanských uprchlíků z Iráku pronásledovaných radikály z Islámského státu (IS). Jejich seznam předali úřadu vlády.
14. prosince 2015 - Vláda souhlasila s přesídlením 37 křesťanských rodin, celkem 153 iráckých uprchlíků z Kurdistánu a Libanonu mělo do ČR přijet ve čtyřech skupinách. Na přesídlení, které zaštítily církevní instituce, se měl podílet fond Generace 21, a to i finančně.

- Fond stanovil dvě podmínky. Žadatelé měli mít ověřitelný příběh a měli chtít do ČR. Podmínkou jejich příjezdu byla bezpečnostní prověrka.
24. ledna 2016 - V Praze přistálo letadlo s první skupinou deseti uprchlíků. Utečenci, kteří pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, byli převezeni do rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy.

- Fond (na projekt měl rozpočet zhruba 15 milionů korun) měl v prvním roce uhradit náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů, stejně jako integrační služby.
5. února 2016 - Druhá skupina uprchlíků dorazila do ČR; jednalo se o čtyři rodiny se 17 členy. Zamířili také do Okrouhlíku u Jihlavy.
11. února 2016 - Pozdvižení vyvolala reportáž TV Prima o bydlení nabízeném jihlavskou radnicí uprchlíkům. Jeden z mužů podle Primy přirovnal ubytování k přemalovanému kravínu. Fond označil reportáž za lživou, televize se za ni i za překlad tlumočníka postavila.
19. února 2016 - Dorazila třetí skupina křesťanských uprchlíků; ze 41 lidí přiletělo 33 přímo z iráckého Irbílu a osm z Libanonu. Více než polovina jich zamířila do Brna, další do Smilovic u Třince (část obyvatel s jejich příjezdem nesouhlasila) a do Okrouhlíku.
20. března 2016 - Čtvrtá skupina uprchlíků dorazila do ČR. Z iráckého Irbílu mělo přiletět 23 lidí, dva se před odletem rozhodli zůstat. Část jich zamířila do Smilovic, 15 jich našlo domov v hotelu v pražském Braníku.
31. března 2016 - Generace 21 oznámila, že osmičlenná rodina ubytovaná v Brně se rozhodla vrátit do vlasti. Návrat odůvodnila steskem prarodičů po domově. Fond odložil podání žádosti o přidělení bytů rodinám v Jihlavě, uprchlíci nebyli spokojeni se svými vyhlídkami.
1. dubna 2016 - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dočasně pozastavil projekt Nadačního fondu Generace 21 na přesídlení uprchlíků z Iráku. Dalších 25 cizinců, kterým poskytla ČR azyl, totiž požádalo o vrácení pasu a chtělo se dostat do jiné evropské země. Do ČR dosud přijelo v rámci programu fondu celkem 89 křesťanů z Iráku.
2. dubna - Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku, původně ubytovaných v Okrouhlíku u Jihlavy, se vydala do Německa. V noci autobus s uprchlíky zadržela německá policie, která Iráčany měla podle původní dohody vrátit do Česka v pondělí 4. dubna.
4. dubna - Německo stáhlo svou žádost o předání cizinců do ČR s odůvodněním, že všichni požádali v Německu o azyl. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že bude chtít od německého ministra vnitra vysvětlení, proč Německo uprchlíky nevydalo do Česka; ČR opustili nezákonně.
5. dubna - Česká televize uvedla s odvoláním na spolkové ministerstvo vnitra, že Německo chce do Česka vrátit skupinu křesťanských uprchlíků z Iráku. Německé úřady migranty nyní identifikují a registrují, poté do Česka pošlou oficiální žádost o jejich vzetí zpět.