Německo díky eurokrizi ušetřilo desítky miliard eur

euro

euro Zdroj: profimedia.cz

Evropská dluhová krize přináší Německu velké výhody. Zatímco další ze 17 zemí, ve kterých se platí eurem, bojují s obavami investorů, že jejich ekonomiky se kvůli vysokým dluhům zhroutí, Německu se podařilo ušetřit desítky miliard eur díky své pověsti bezpečného místa pro investice, píše agentura AP.

Dluhopisové trhy požadují, aby země jako Itálie a Španělsko platily neúměrně vysoké náklady na úvěry při prodeji dluhu. Investoři totiž mají obavy o zdraví těchto ekonomik a jejich veřejných financí. Náklady na dluh Německa jsou naopak rekordně nízké, někdy i negativní.

Německo je dlouhou dobu považováno za sázku na bezpečnost. Je největší evropskou ekonomikou a největším přispěvovatelem do záchranných fondů eurozóny. Hrubý domácí produkt země činí 2,6 bilionu eur (66,4 bilionu korun) a ekonomika země v posledních dvou letech stabilně rostla. V prvním čtvrtletí stoupla proti předchozím třem měsícům o půl procenta, a Německo tak ochránilo celou eurozónu před propadem do recese.

Země nedávno prodala desetileté dluhopisy s úrokovou sazbou 1,5 procenta. Minulý týden prodala v aukci dvouleté dluhopisy za pět miliard eur dokonce s průměrným záporným úrokem minus 0,06 procenta. To znamená, že investoři přicházejí o peníze a platí Německu za to, že mu mohou půjčit. Rostoucí Německo nabízí perspektivu bezrizikového splácení dluhu a další bezpečné investice vysoké úroky stejně nenabízejí. Například Evropská centrální banka (ECB) nedávno snížila svoji jednodenní depozitní sazbu na nulu.

Za nepřirozeně nízké označil nedávno úrokové sazby i německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Vedlejším efektem toho je však zisk pro státní finance. „Německo ušetřilo jen letos zhruba deset miliard eur díky nízkým úrokových sazbám,“ řekl AP ekonom Institutu pro světovou ekonomiku Jens Boysen-Hogrefe. Podle některých analytiků již dluhová krize v eurozóně zajistila Německu neočekávaný výnos 100 miliard eur, zatímco jiné země v regionu se obtížně snaží udržet nad vodou.

V roce 2009 německá vláda odhadovala, že v roce 2013 utratí za obsluhu dluhu 52 miliard eur. Nyní čeká, že tato částka v příštím roce bude činit jen 20 miliard eur. Díky nižším úrokovým sazbám může Německo snižovat rozpočtový deficit bez drastických omezení výdajů. Vyrovnaný rozpočet Německo plánuje do roku 2016.

Německo však vzalo na svá bedra také největší rizika plynoucí z dluhové krize. Pokud by se krize drasticky vystupňovala a jedna nebo více zemí by vystoupily z eurozóny, muselo by Německo poskytnout až 300 miliard eur ve formě půjček a garancí slabším členům eurozóny a záchranným fondům. To odpovídá zhruba rozpočtu centrální vlády na jeden rok.