Německo hodlá v EU prosazovat stálé přerozdělování migrantů

Ilustrační foto migrantů

Ilustrační foto migrantů Zdroj: ctk/ap

Evropská unie potřebuje stálý mechanismus rozdělování uprchlíků mezi členské státy a Německo bude prosazovat jeho vytvoření. Před odjezdem na summit Evropské unie to ve Spolkovém sněmu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Mezi odpůrce podobného stálého mechanismu patří mimo jiné Česko; premiér Bohuslav Sobotka tento týden uvedl, že na nynějším unijním summitu by se o vzniku takového systému jednat nemělo.

„Nadále jsem přesvědčena, a je to názor celé vlády, že potřebujeme trvalý a závazný mechanismus rozdělování uprchlíků v Evropě, přesně jak navrhuje Evropská komise,“ řekla Merkelová. „Budeme na jeho vytvoření pracovat. Bude to znamenat mnoho přesvědčování, ale nepolevíme,“ doplnila za potlesku poslanců.

Státy unie přes odpor Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska v září rozhodly o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků z Itálie a Řecka mezi ostatní země unie. Tento přesun má být jen prvním krokem; komise navrhuje trvalý přerozdělovací mechanismus. Umožňoval by právě evropské exekutivě spouštět v případě dalších krizí přerozdělování uprchlíků z postižené země mezi ostatní státy automaticky, bez zdlouhavého vyjednávání se členy osmadvacítky.

Angela Merkelová: Pro stabilizaci Sýrie bude nutný dialog, na kterém se bude podílet i Rusko a další mezinárodní i regionální partneři

Merkelová dnes také uvedla, že EU musí posílit ochranu svých vnějších hranic. „Nyní musíme konstatovat, že kontroly na vnějších hranicích nefungují,“ řekla. Vyzvala k personálnímu posílení evropské pohraniční agentury Frontex, na kterém se podle ní musí podílet všechny země unie.

Osmadvacítka se podle Merkelové musí rovněž více angažovat v řešení situace v Sýrii, odkud pochází velká část běženců mířících do Evropy.

„Pro stabilizaci Sýrie bude nutný dialog, na kterém se bude podílet i Rusko a další mezinárodní i regionální partneři,“ řekla kancléřka. Upozornila přitom, že řešení situace bude trvat velmi dlouho. Dosavadní diplomatické snahy o řešení situace v Sýrii podle ní nepřinesly vůbec žádný výsledek.