Německo míří k rekordu, na daních zřejmě vybere 600 miliard eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německým finančním úřadům se letos zřejmě podaří na daních vybrat rekordní částku. Naznačují to zářijové údaje, podle nichž výběr v meziročním srovnání stoupl o 4,2 procenta. Za celý rok by státní kasa mohla získat přes 600 miliard eur (14,9 bilionu korun).

O rekordu se ve světle stále stoupajících daňových příjmů státní pokladny hovoří už několik měsíců. Na růstu státních příjmů se podílejí především zvyšující se platy stejně jako stoupající zisky firem. Roste i spotřeba domácností.

Za období od ledna do září stouply příjmy státní kasy bez započtení čistě obecních daní o 5,6 procenta na 403,4 miliardy eur. Výběrčí daní přitom na celý rok očekávali nárůst jen o čtyři procenta. Jejich příští oficiální prognóza, která se objeví na konci října, tak pravděpodobně bude ještě optimističtější.

Experti, kteří odhad ministerstava financí vytvářejí, ale již nyní na základě posledního vývoje odhadují, že spolek, jednotlivé země a obce by letos mohly poprvé v historii vybrat nepatrně více než symbolických 600 miliard eur.

Ministerstvo financí ovšem varuje před zpomalením německé ekonomiky na konci roku. „V posledním kvartálu roku 2012 by v Německu mělo dojít ke zřetelnému zeslábnutí konjunktury,“ uvádí pravidelná zpráva.

Úřad se odvolává na čerstvý podzimní odhad vlády, který předpokládá jen „mírnou makroekonomickou aktivitu“ na přelomu roku. V příštím roce by se ale německá ekonomika měla opět rozjet, růst dosáhne 0,8 až jednoho procenta.