Německo posílí rozpočty rozvědek, bude trestat radikální duchovní

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Německo zvýší po teroristických útocích v Paříži rozpočet rozvědek, aby tajné služby dokázaly lépe reagovat na aktuální hrozby. Chce také tvrdě postupovat proti radikálním duchovním, kteří navádějí mladé muslimy k zapojení do teroristických aktivit, a zpřísnit tresty za financování terorismu. Ve Spolkovém sněmu to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

Rozvědky i další německé bezpečnostní složky podle Merkelové musí mít dostatečné technické i personální vybavení, aby se mohly potýkat s novými hrozbami současného světa. „Práce naší německé rozvědky, stejně jako její spolupráce s partnerskými zpravodajskými službami, musí nepochybně vždy zvažovat rovnováhu mezi svobodou a bezpečností. Stejně nepochybné ale je, že přeshraniční výměna informací je pro naši bezpečnost naprosto nevyhnutelná,“ uvedla dále kancléřka.

„Všemi prostředky, které nám náš právní stát dává, budeme bojovat proti kazatelům hlásajícím nenávist, proti zločincům, kteří své násilnosti zaštiťují islámem, i proti lidem, kteří působí v zákulisí mezinárodního terorismu,“ řekla Merkelová. Přísněji postihovat bude Německo také financování teroristických skupin.

Všemi prostředky, které nám náš právní stát dává, budeme bojovat proti kazatelům hlásajícím nenávist

Kancléřka připomněla, že už ve středu vláda přijala návrh zákona, podle kterého bude možné islámským radikálům odebírat kromě cestovních pasů i občanské průkazy, aby pro ně bylo komplikovanější zapojit se do bojů po boku Islámského státu (IS). Kabinet se podle Merkelové chystá také trestat samotnou cestu za zahraničními islamisty. Dosud mohli být stíháni pouze lidé, kteří se přímo zapojili do bojů po boku zahraniční teroristické organizace.

Merkelová zdůraznila, že v rámci boje proti terorismu bude Německo pokračovat i ve svém angažmá proti IS. „Nadále se budeme politicky, humanitárně i dodáváním vojenského vybavení a poskytováním výcviku podílet na boji proti takzvanému Islámskému státu,“ řekla.

Merkelová ale zároveň vyzdvihla, že nelze paušálně slučovat muslimy s teroristy. „Většina muslimů jsou slušní občané dodržující zákony a naše ústavou garantované hodnoty,“ řekla. Terorismus podle ní nemá oporu v islámu, teroristické činy kancléřka označila za rouhání proti Bohu.