Německo reaktivuje záchranný bankovní fond Soffin

Německo reaktivuje svůj záchranný bankovní fond Soffin, který zavedlo v roce 2008, aby pomohl německým bankám překonat finanční krizi. Podle zdrojů agentury Reuters se na tom dnes dohodla německá vláda. Fond bude podle návrhu disponovat garancemi za 400 miliard eur (asi 10,2 bilionu Kč) a bude moci schvalovat půjčky až za 80 miliard eur.

Záchranný fond Soffin II bude zřejmě spuštěn v únoru a bude mít stejné nástroje jako fond Soffin I. Návrh, na němž se vláda usnesla, podle zdroje předpokládá, že Soffin II bude fungovat do konce roku 2012. Původní Soffin přestal pomoc poskytovat na konci loňského roku.

K reaktivaci záchranného fondu Soffin zřejmě přispěly i potíže německého finančního ústavu Commerzbank. Jeho akcie se v minulých dnech propadly v reakci na zprávu, že banka si musí zajistit nový kapitál. Bez něj by totiž nebyla schopna plnit přísnější požadavky na kapitálovou přiměřenost, které žádají evropské regulační orgány.

Soffin II se bude od svého předchůdce lišit v tom, že bude mít možnost intervenovat dřív. Znamená to, že bude lépe vybaven na to, aby mohl pomoci stabilizovat finanční trhy. Fond bude moci začít jednat hned, jakmile bude v ohrožení stabilita finančního systému země. Soffin I nemohl dělat nic až do té doby, než byla v ohrožení existence konkrétní banky. Regulační úřad Bafin navíc bude moci do ohrožené banky vyslat zvláštního zástupce, pokud banka nepředloží věrohodný plán záchrany. Tím se myslí zvýšení kapitálové přiměřenosti podle přísnějších parametrů, jak je teprve nedávno nastavil Evropský bankovní úřad (EBA).

Banky také budou mít možnost přesunout státní dluhopisy do takzvané špatné banky, která bude působit pod hlavičkou fondu Soffin. V rámci původního fondu Soffin I bylo možné vyvádět z bilance jen takzvaná toxická aktiva.