Německo v konkurenceschopnosti předstihlo USA

Německo, průmysl

Německo, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Česká republika si v žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), letos pohoršila o jednu příčku na 39. místo. Vedoucí pozici v hodnocení 144 států počtvrté za sebou obsadilo Švýcarsko.

Německo je na tom dobře i přes krizi eura. Prokázalo to mezinárodní srovnání konkurenceschopnosti, kde se řadí na šesté místo. Spojené státy se však dále propadají a nyní jsou těsně za Německem. Přitom ještě před pěti lety jim patřila první příčka. Zpráva o globální konkurenceschopnosti 2012-2013Zpráva o globální konkurenceschopnosti 2012-2013

Nejkonkurenceschopnější zemí je stejně jako v loňském roce Švýcarsko, druhé místo patří Singapuru. V první desítce je ještě například Finsko, Švédsko a Británie. Naopak Řecko se řadí téměř na úplný konec tabulky, mezi rozvojové země jako jsou Botswana a Kambodža.

Německé konkurenceschopnosti pomáhá zejména vynikající infrastruktura a inovace. Za nevýhodu země WEF považuje strukturu německého trhu práce.

Pozoruhodný je pokles bývalého lídra USA, přestože ekonomika země byla stále velmi produktivní a trh práce flexibilní. Podle vědců má na konkurenceschopnost USA vliv zejména slábnoucí ekonomika a vysoký vládní dluh. Americké ministerstvo financí oznámilo, že dluh země nyní činí více než 16 miliard dolarů (12,7 miliardy eur).