Německo varuje před cestami na Sinaj, největší cestovka ruší zájezdy

Sinajské letovisko Šarm aš-Šajch

Sinajské letovisko Šarm aš-Šajch Zdroj: CC BY 3.0: Marc Ryckaert - Wikimedia Commons

Německé ministerstvo zahraničí rozšířilo varování před cestami na celý Sinajský poloostrov v Egyptě, včetně tamních rekreačních letovisek, která každoročně navštěvuje mnoho Němců i Čechů. V reakci na krok ministerstva zastavila německá cestovní kancelář Tui zájezdy do hlavního sinajského letoviska Šarm aš-Šajch.

Německá diplomacie dosud varovala pouze před cestami na sever Sinaje a do oblasti egyptsko-izraelské hranice. Ve středu večer své varování rozšířila na celý poloostrov, jehož bezpečnostní situace je podle hodnocení ministerstva kritická.

Tui Deutschland, která je součástí největšího evropského operátora Tui Travel, proto až do poloviny března zrušila své zájezdy do nejznámějšího letoviska na Sinaji Šarm aš-Šajchu. V současnosti má v regionu okolo 100 německých klientů, které chce předčasně dopravit domů. Těm, kteří mají cesty do oblasti už zamluvené, kancelář zdarma nabídla možnost změnit rezervaci nebo stornovat svou dovolenou.

Tui Deutschland nicméně uvedla, že drtivá většina jejích zákazníků jezdí v Egyptě do Hurgady, které se nové upozornění ministerstva zahraničí netýká.

Egyptská armáda a policie od loňského léta zesílila operace na severu Sinaje namířené proti islámským extremistům. Před necelými dvěma týdny zaútočil na jihu poloostrova v letovisku Taba sebevražedný atentátník na autobus se zahraničními turisty a zabil tři Jihokorejce a egyptského řidiče.

České ministerstvo zahraničí stále ponechává v platnosti doporučení k cestám do Egypta platná od loňského listopadu. Do severoafrické země, vyjma rekreačních středisek u Rudého moře, radí jet pouze v odůvodněných případech, jako je obchod nebo studium. Nedoporučuje individuální cestování po Sinajském poloostrově a výslovně varuje před jakýmikoli cestami do jeho severní části a do Taby.