Německý parlament souhlasí s vysláním až 650 vojáků na sever Mali

Bamako, Mali

Bamako, Mali Zdroj: CTK

Německý parlament dnes velkou většinou hlasů schválil vyslání až 650 vojáků na sever Mali. Jejich hlavními úkoly v rámci mírové mise OSN bude průzkum či ostraha důležitých objektů, uvedla agentura DPA. Spolková vláda se po loňských teroristických útocích v Paříži rozhodla Francii pomoci v boji proti islámským radikálům, nasazení bundeswehru v Mali je tak součástí německého závazku.

Pro návrh posílit vojenskou misi v Mali, který odsouhlasila počátkem ledna vláda, zvedlo ruku 502 poslanců, proti jich bylo 66 a šest se hlasování zdrželo.

Hlavním cílem mírové mise MINUSMA je dohled na dodržování mírové dohody, kterou uzavřela ústřední vláda v Bamaku s povstalci ze severu. Rebelové během několikaletého boje usilovali o získání nezávislosti muslimského a tuarežského obyvatelstva.

V misi MINUSMA nyní v Mali podle zpravodajské televize n-tv slouží 12 německých vojáků, stávající mandát jich ale umožňuje vyslat až 150. Na jihu země působí v rámci mise také čeští vojáci. Loni v červnu Poslanecká sněmovna odsouhlasila, že česká armáda bude moci vyslat na sever země až 25 vojáků.

Misi MINUSMA hodnotí německá média jako nebezpečnou, od jejího začátku zahynulo v Mali přes 70 vojáků sil OSN.