Německý prezident zpochybnil legálnost nákupů dluhopisů ECB

ilustrační foto

ilustrační foto

Německý prezident Christian Wulff dnes zpochybnil legální oprávnění Evropské centrální banky (ECB) k nákupům státních dluhopisů zemí eurozóny. Ukázal tím sílu německého odporu vůči kontroverzním krokům na podporu zadlužených zemí za každou cenu a podpořil nedávnou kritiku nákupů dluhopisů ze strany německé centrální banky Deutsche Bundesbank.

„Považuji masivní nákupy dluhopisů jednotlivých států Evropskou centrální bankou za právně sporné,“ řekl Wulff v projevu na ekonomické konferenci v jihoněmeckém Lindau. Prezident citoval článek smlouvy o EU, podle nějž má ECB zakázáno kupovat dluhopisy přímo od vlád. „Takový zákaz dává smysl pouze tehdy, když se jej nebudou pokoušet obcházet nákupy na sekundárním trhu,“ řekl a dodal, že nepřímé nákupy vládních dluhopisů jsou dražší než přímé. Hráči na finančním trhu tím získávají provizi bez jakéhokoli rizika.

Německý prezident má převážně ceremoniální funkci a na vládní politiku nemá větší vliv. Jeho vyjádření však odrážejí obavy německé veřejnosti, finančního sektoru a části politiků ze snah řešit dluhovou krizi na úkor Německa a zdraví jednotné měny. Bundesbanka v pondělí označila nákupy dluhopisů za faktor, který vede k poklesu fiskální disciplíny v zemích dluhové krize, a kritizovala celý trend směřování EU k „transferové unii“.

Prezident Bundesbanky Jens Weidmann byl tento měsíc jedním ze čtyř členů rady Evropské centrální banky, kteří se postavili proti tomu, aby ECB začala nakupovat španělské a italské dluhopisy. Podle kritiků ECB těmito nákupy zasahuje do fiskální politiky, překračuje svůj mandát a ohrožuje vlastní nezávislost.

ECB uskutečňuje nákupy dluhopisů na sekundárním trhu od loňského května ve snaze přispět k řešení dluhové krize nejprve v Řecku a pak v dalších zemích eurozóny. Po jarním přerušení ECB tyto nákupy obnovila před dvěma týdny, kdy reagovala na útok trhu na španělské a italské dluhopisy. Jejich výnosy tehdy vzrostly nad kritickou hranici šesti procent, což vyvolalo obavy z rozšíření dluhové krize na velké ekonomiky eura.