Německým seniorům hrozí chudoba

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Doba blahobytu německých seniorů zřejmě končí. Riziko chudoby je pro budoucí generace důchodců podle zprávy listu Bild am Sonntag podstatně vyšší, než se dříve odhadovalo. Od roku 2030 byly dokonce pracovníci, kteří brali měsíčně 2500 eur hrubého a pracovali 35 let na plný úvazek, brali pouze základní důchod ve výši 688 eur (17 tisíc korun).

Spolková ministryně práce Ursula von der Leyenová v listu Bild am Sonntag varuje: „Legitimní důchodový systém pro mladší generaci je v sázce.“

Důvod rostoucíího rizika chudoby budoucích seniorů ministryně vidí v penzijní reformě, podle které sazba v roce 2030 klesne z 51 procent na 43 procent průměrné čisté mzdy před zdaněním.

Von der Leyenová varuje, že 40 procent z 1,8 milionu nízkopříjmových zaměstnanců se spoléhá jen na sociální pojištění a nemá žádné soukromé důchodové připojištění. „Mnozí si neuvědomují, že i oni jsou ohroženi chudobou, a že nutně potřebují další důchod, aby unikli z pasti chudoby v důchodovém věku,“ uvádí ministryně.

Von der Leyenová v současné době v koalici prosazuje základní důchody 850 eur. Podle jejího názoru, kdo pracuje, vychovává děti, nebo pečuje o příbuzné, zaslouží ve stáří důchod minimálně 850 eur za měsíc. To je ale o 160 eur více než je aktuální základ. A na takové navýšení chybějí spolkové vládě peníze.