Nemocný Fidel Castro slaví 85. narozeniny v ústraní, národ je oslavuje

Fidel Castro

Fidel Castro Zdroj: ctk

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro dnes oslavuje 85. narozeniny pravděpodobně v ústraní, zcela mimo politickou scénu. To ale nebrání Kubáncům, aby nepořádali po celém ostrově monumentální oslavy. Přitom jeho bratr Raúl Castro, který převzal moc před pěti lety, slavil v červnu 80. narozeniny rozhodně méně okázale.

Nadace, kterou vede Fidelův přítel, ekvádorský malíř Oswaldo Guayasamín, organizuje velkou oslavu v havanském divadle Karla Marxe, jež bude s varhanní Serenádou věrnosti (Serenata de la Fidelidad) jedním z vrcholů oslav. Přítomnost oslavence v divadle ale potvrzena zatím nebyla.

Na veřejnosti se Fidel Castro objevuje jen velmi vzácně, naposledy to bylo letos v dubnu. Na několika videozáznamech byl zachycen se svým „revolučním“ následovníkem, venezuelským prezidentem Hugem Chávezem. Ten je hostem kubánského zdravotnictví, konkrétně vojenského zařízení ve Fidelově sousedství, kvůli léčbě chemoterapií po odstranění rakovinného nádoru.

Fidel Castro v roce 2006 onemocněl, moc nad zemí má od té doby jeho bratr Raúl

Po 48 letech v čele komunistické země byl Fidel Castro v roce 2006 z vážných zdravotních důvodů nucen předat, tehdy dočasně, pravomoci svému bratru Raúlovi. O dva roky později je Raúl převzal oficiálně. Od Fidelova onemocnění si ostrov pomalu zvykal na nepřítomnost svého revolučního vůdce na veřejnosti, druhdy všudypřítomného.

Během pěti let od nástupu do čela země se Raúl Castro snaží zavádět ekonomické reformy, jež mu nejprve schválil sjezd komunistické strany a nedávno i poslanci parlamentu. „Raúl velí. Fidel mu dal pravomoci, aby činil rozhodnutí, ale stanovil také limity, určitě pro reformy, které postupují pomalu, s velkou opatrností,“ upozornil předseda expertní společnosti Meziamerický dialog se sídlem ve Washingtonu Michael Schifter.

„Fidel patří historii. Sjezd znamenal konsolidaci Raúla, který není demokrat, ale pragmatik, který se snaží napravit omyly a nezdary svého bratra. Kuba dneška není Kubou z roku 2006,“ zdůraznil ekonom a představitel opozice Oscar Espinosa.

Pro své stoupence je zarytý antiimperialista a nepřítel USA Fidel Castro velkým revolučním humanistou. A nemilosrdný diktátor pro své odpůrce - ti také spojují konec revoluce s jeho smrtí. Ovšem na dotaz, co se bude dít na Kubě, až Fidel zemře, se analytikové shodují jednoznačně: „historický pohřeb“.