Nemusíme kupovat váš plyn, varuje Erdogan Moskvu po narušení letové zóny

Ruský letoun Su-24

Ruský letoun Su-24 Zdroj: ctk/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, znepokojený ruským narušováním tureckého vzdušného prostoru při bojích v Sýrii, varoval Moskvu před následky jejího chování. Turecko odebírá většinu plynu z Ruska, jak ale Erdogan nyní uvedl, jsou prý i jiné země, od kterých ho může Ankara získávat.

Ruská letadla narušila o víkendu dvakrát turecký vzdušný prostor během operací, které podnikají v Sýrii. Turecká armáda rovněž oznámila, že raketové systémy umístěné v Sýrii ohrožovaly osm tureckých letounů F-16, které byly vyslány na kontrolní misi podél turecko-syrských hranic.

„Současnou situaci nemůžeme akceptovat. Ruská vysvětlení týkající se narušení vzdušného prostoru nejsou přesvědčivá,“ prohlásil Erdogan.

Jak uvedla agentura Reuters, Rusko je největším dodavatelem plynu do Turecka. Ankara si od Moskvy kupuje 28 až 30 miliard metrů krychlových zemního plynu z celkového počtu 50 miliard metrů krychlových, které každý rok potřebuje. Zbytek plynu získává z Ázerbájdžánu a Íránu, malé množství by měla mít i z Turkmenistánu.

Čtěte komentář Radka Palaty:

Turecko rovněž v roce 2013 povolilo ruské státní společnosti Rosatom, aby v zemi postavila první jadernou elektrárnu. Datum zahájení stavby zatím ale nebylo stanoveno.

Erdogan nyní uvedl, že ho ruská intervence v Sýrii rozladila. Zatím ale nemá v plánu promluvit si o tom přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Toto jsou věci, nad kterými by se Rusko mělo zamyslet: jestliže Rusové nepostaví jadernou elektrárnu Akkuyu, přijde někdo jiný a udělá to,“ řekl turecký prezident.

„Jsme odběratelem číslo jedna, pokud jde o zemní plyn z Ruska. Ztratit Turecko by pro Rusko znamenalo vážnou ztrátu. Jestli to bude nutné, Turecko může získat plyn z mnoha různých míst,“ dodal. Ruské úřady zatím na jeho vyjádření nijak nereagovaly, poznamenala agentura Reuters.

Tereza Spencerová: Ruská strategie: Alláh si je přebere