Nenávist vůči židům sílí hlavně v Evropě, varuje OSN

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Antisemitismus je ve světě na vzestupu, obzvláště pak v Evropě, je proto proti němu nutné zakročit hned v počátku. Během neformálního zasedání Valného shromáždění OSN k násilí na židech to prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

„Židé byli vyháněni, biti, ponižováni a vyvražďováni. Největší hrůzou antisemitismu byl holokaust. Organizace spojených národů byla založena i proto, aby se něco takového již neopakovalo,“ řekl Valnému shromáždění OSN Pan Ki-mun.

Monitorovací skupina UN Watch, která sleduje dodržování Charty, v této souvislosti upozornila na to, že Valné shromáždění by mělo zhodnotit i své vlastní činy, neboť od začátku jednacího období v září odsoudilo Izrael dvacetkrát, zatímco jiné země dohromady jen třikrát.

Bernard Henri Lévy: Občas k odmítání židů přispívá svou politikou i Izrael. Ale to je něco jiného než antisemitismus, o který tady jde

Jedním z hlavních řečníků plenární schůze byl francouzský filozof Bernard Henri Lévy. „Jen před několika dny v Paříži jsme zase jednou slyšeli nechvalný výkřik 'smrt židům'. Karikaturisté byli zabiti za kreslení, policisté za to, že jsou policisty, a židé za to, že nakupovali a že byli židy,“ řekl Lévy s připomenutím krvavých útoků islámských radikálů na pařížskou redakci satirického magazínu Charlie Hebdo a na obchod s košer potravinami.

Lévy za častý pramen nenávisti vůči židům označil „jed radikálního islámu“. „Občas k odmítání židů přispívá svou politikou i Izrael. Ale to je něco jiného než antisemitismus, o který tady jde. I kdyby byl Izrael zemí andělů, i kdyby Izrael odevzdal veškerá území, nezměnilo by se na nenávisti vůči Izraeli vůbec nic,“ řekl 66letý filozof. „Antisemité nenávidí židy jednoduše kvůli tomu, že prostě existují,“ dodal.