Neopouštějte EU, vyzval Obama Británii

americký prezident Barack Obama

americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Americký prezident Barack Obama se vyslovil pro setrvání Británie v Evropské unii a vyzval Londýn, aby dodržel závazek dvouprocentních výdajů na zbrojení. Šéf Bílého domu besedoval v jižním Německu s britským premiérem Davidem Cameronem na okraj summitu G7.

Zachování britského vlivu je podle Obamy žádoucí jak v kontinentálním, tak i v celosvětovém měřítku. Americký prezident se výslovně nezmínil o referendu, v němž se mají podle Cameronova slibu Britové do konce roku 2017 vyslovit ke svému budoucímu vztahu k EU. Těší se ale, že Británie „zůstane součástí Evropské unie“.

Z Londýna přišla zpráva, že padesát poslanců britského parlamentu z Cameronovy konzervativní strany zahájilo kampaň, jejímž cílem je odchod z EU, pokud se neodhodlá k radikálním reformám. Kampaň nazvaná Konzervativci pro Británii (CfB) by podle iniciátorů mohla získat podpisy stovky zastupitelů včetně některých ministrů.

Pilíře NATO

Obama s Cameronem diskutoval i o výši výdajů na zbrojení. Prezident podle agentury Reuters doufá, že Spojené království navzdory rozpočtovým problémům dodrží hranici dvou procent hrubého domácího produktu podle pravidel NATO.

„Prezident zdůraznil, že USA a Británie jsou pilířem aliance,“ řekl agentuře Reuters zdroj blízký jednání. „Obama chápe rozpočtové problémy, ale doufá, že Británie najde cestu, jak dvouprocentní hranici dodržet,“ konstatoval. Britská vláda v těchto dnech objem výdajů na armádu zkoumá a odmítá zatím potvrdit, že hranici NATO ve výši dvou procent dodrží.