Neoslavujte Nový rok v cizině, varovali své občany ruští poslanci

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Po horní komoře ruského parlamentu dnes i Státní duma doporučila ruským občanům, aby k nadcházející oslavě Nového roku nevyjížděli do zahraničí. Důvodem jsou bezpečnostní obavy vyvolané zesíleným bojem s extremisty, zejména leteckými údery Ruska v Sýrii. Kdo si už koupil letenky do ciziny, měl by je prý vrátit.

Naléhavou výzvu adresoval ruské veřejnosti poslanec Dmitrij Gorovcov z bezpečnostního výboru Státní dumy. Jakékoli varování ruských bezpečnostních složek je podle něj nutné brát vážně, stejně jako obdobná upozornění cizích tajných služeb. Gorovcov sám prý už zahraniční cestu zrušil a bude příchod nového roku slavit v Moskvě.

Počet zahraničních zájezdů zakoupených v ruských cestovních kancelářích se už i bez varování propadl o desítky procent, stejně jako individuální cesty Rusů do ciziny, uvádí ruská média. Turecko, nejoblíbenější destinace ruských turistů, vypadlo z nabídky v důsledku ruských sankcí po sestřelení ruského bojového letounu tureckou armádou. Kvůli tragické havárii dopravního letadla nad egyptským Sinajským poloostrovem nejezdí Rusové ani do Egypta.

Cestovní kanceláře, stejně jako ruská vlastenecká propaganda, sázejí na domácí destinace, zejména na anektovaném ukrajinském Krymu. Místní letoviska ale s vědomím omezené zahraniční konkurence a v očekávání přílivu návštěvníků výrazně zdražují. Nabídka služeb, údajně nepříliš uspokojivá a neodpovídající cenám, mnoho turistů odrazuje, napsala na svém webu rozhlasová stanice Echo Moskvy. Nemálo Rusů, zvyklých vítat Nový rok v cizině, tak raději oslaví první den roku 2016 doma.