Nepál ukončil pátrání po možných přeživších lavin, Češi v pořádku

Transport obětí laviny v Nepálu

Transport obětí laviny v Nepálu Zdroj: ctk/ap

Nepálští záchranáři v pondělí ukončili pátrání po lidech, kteří mohli přežít sněhové bouře a laviny z minulého týdne. Podle úřadů jsou podle všeho již všichni v bezpečí. Přírodní živel si vyžádal na 40 mrtvých včetně mnoha zahraničních turistů. Všichni Češi jej podle českých úřadů překonali bez úhony. Záchranáři v Nepálu v průběhu dne našli další tři oběti. Pod lavinami ale možná podle agentury AFP spočívají ještě další těla, protože několik Nepálců je v oblasti stále pohřešováno.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes řekl, že na území Nepálu není žádný český občan v potížích či v ohrožení života. Ministerstvo zahraničí má nyní informace o všech 346 Češích v oblasti, jejíž část minulý týden zasáhla nebývale silná sněhová bouře a laviny.

„V této chvíli mohu říci, že jsme měli kontakt, spojili jsme se s každým z nich,“ prohlásil ministr zahraničí, který se dnes v Lucembursku účastní schůzky šéfů diplomacií evropských zemí. Spolehlivé zprávy o českých občanech podle něj přinesly úlevu. „Naplnilo se, v co jsme doufali. Podařilo se eliminovat hrozbu, že by některý z nich byl jeden z těch, kdo zahynul,“ dodal Zaorálek.

Zachráněno celkem 407 lidí, z toho 226 cizinců

Podle agentury AP jsou podle nepálských úřadů mezi čtyřmi desítkami obětí občané Kanady, Indie, Izraele, Slovenska, Polska a Japonska. Zachránit se mimo jiné s nasazením vrtulníků podařilo 407 lidí, včetně 226 cizinců. Z mrtvých bylo identifikováno 35 těl.

Na okružní cestě kolem Annapurny zůstalo kvůli přívalům sněhu uvězněno několik set lidí, podle nepálských úřadů jsou ale již všichni v bezpečí. „Poslední lety záchranných vrtulníků z okresů Mustang, Manang a Dolpa byly naplánovány na dnešek,“ řekl Jadav Koirála z oddělení pro zvládání katastrof. Všichni mrtví jsou hlášeni právě z těchto tří lokalit, které se nacházejí severozápadně od metropole Káthmándú, připomněla agentura AP.

„Jsme přesvědčeni, že se všem turistům a průvodcům dostalo pomoci. Pokud víme, nejsou už na cestě žádní lidé,“ dodal Koirála. Nepálské úřady v neděli trasu kolem Annapurny uzavřely, protože na místa úmrtí horolezců a turistů začaly proudit nové turistické skupiny.