Netanjahu: Dohoda s Íránem je historická chyba a hrozba pro celý svět

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: CTK

Nedávno dojednaná dohoda o íránském jaderném programu představuje pro Izrael, Evropu i celý svět obrovskou hrozbu a umožní Teheránu mít do deseti let k dispozici desítky jaderných zbraní. Po jednání se svým italským protějškem to uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Jde podle něj o "špatnou dohodu a historickou chybu".

Italský premiér Matteo Renzi Netanjahuovi řekl, že obě země mají v této otázce rozdílný postoj. „Itálie tento kompromis podporuje,“ uvedl Renzi o dohodě s Teheránem. Zdůraznil nicméně, že bezpečnost Izraele je pro Evropu i pro něj osobně velmi důležitá.

„Naše přátelství je silné a může být ještě silnější, máme mezi sebou velmi úspěšnou spolupráci,“ citovala Netanjahua agentura ANSA. Izraelský premiér také ocenil přístup Itálie ke všem projevům antisemitismu. Renzi antisemitismus označil „za ohrožení míru, čehož mohou zneužít teroristé“.

Dohoda s Íránem, která blokuje přístup Teheránu k vývoji jaderných zbraní výměnou za zrušení mezinárodní sankcí, byla uzavřena minulý týden v úterý po mnohaletém úsilí vyjednávačů z USA, Británie, Francie, Ruska, Německa, Číny, Íránu a Evropské unie. Dosažení dohody vyvolalo široký mezinárodní souhlas. Dokument ale tvrdě kritizoval Izrael a nelíbí se ani Saúdské Arábii, mocenskému rivalu Teheránu a jednomu z hlavních spojenců USA na Blízkém východě.