Netanjahu má šanci sestavit vládu, jednání ale nemusí být snadná

Volby zajímaly především obyvatele uprchlických táborů v Gaze

Volby zajímaly především obyvatele uprchlických táborů v Gaze Zdroj: reuters

Překvapivé vítězství izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v předčasných parlamentních volbách vyvolalo ostrou palestinskou reakci. Samospráva patrně doufala, že se potvrdí průzkumy, a nejvíc křesel získá středolevý Sionistický svaz. Po výhře Likudu zřejmě zintenzivní snahy obejít Izrael ve snaze prosadit palestinskou státnost. Naproti tomu Írán, před nímž šéf vlády varoval v kampani, nevidí mezi stranami v židovském státě rozdíly.

Likud sice v průzkumech za svazem zaostával až o čtyři křesla, nakonec ho ale o šest překonal. „Je to velké vítězství pro lid Izraele,“ uvedl Netanjahu, jenž má solidní šanci sestavit vládu. Ostatní pravicové strany už vyzval k jednání, které by podle něj mohlo být završeno během dvou až tří týdnů. Rozhovory ale nemusí být snadné. Čeká se, že silnou pozici bude mít pravostředová partaj Kulanu odpadlíka od Likudu Mošeho Kahlona.

Sionistický svaz zkušených politiků Jicchaka Herzoga a Cipi Livniové nezastíral, že ho prohra zklamala. „Toto není snadné ráno pro nás a pro ty, kdo věřili v naši cestu,“ uvedli ve stanovisku. Strana však rovněž zahájila jednání o případné vládě. V Izraeli teď čelí velké kritice agentury na průzkum veřejného mínění za to, že svaz favorizovaly. Podle expertů se někteří voliči Likudu patrně zdráhali přiznat své preference.

Komentář Terezy Spencerové:

Netanjahu ve snaze zvrátit těsně před kláním přízeň voličů na svoji stranu pronesl pár radikálních výroků. Mimo jiné slíbil, že neumožní vznik samostatného palestinského státu. Samospráva proto ihned po ohlášení výsledků dala najevo, že nebude váhat s žalobou Izraele za údajné válečné zločiny u Mezinárodního trestního soudu (ICC), jehož členem se má stát v dubnu.

Kneset po předčasných volbáchKneset po předčasných volbách|e15

„Je jasné, že Izrael hlasoval pro pohřbení mírového procesu, proti dvojstátí a pro pokračování okupace a osadnictví,“ prohlásil palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát. Vyzval mezinárodní společenství, aby podpořilo úsilí Palestinců zažalovat Izrael u Mezinárodního trestního soudu za údajné zločiny spáchané Izraelci za loňské války v Pásmu Gazy a také při „kolonizaci“ Západního břehu Jordánu.

Netanjahuovi mohou ostrá slova přidělat problémy i v jednáních s Washingtonem a evropskými partnery. Šéf americké diplomacie John Kerry volební výsledek odmítl komentovat. Brusel vzkázal, že je připraven spolupracovat s budoucí izraelskou vládou na obnově mírového procesu v zemi.

Írán, jehož jaderné ambice premiér označoval za největší hrozbu pro izraelskou bezpečnost, na volby reagoval lhostejně. „Pro nás nejsou mezi stranami sionistického režimu rozdíly. Všechny jsou z podstaty agresory,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.