Netanjahu: Operace v Gaze bude dlouhá

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: ctk

Křehké příměří v Pásmu Gazy u příležitosti muslimského svátku Íd al-fitr, který následuje po postním měsíci ramadánu, narušil dopad raket na největší nemocnici ve městě Gaza a nedaleký park. Podle premiéra Benjamina Netanjahua se musí Izraelci připravit na "dlouhou vojenskou akci" v Pásmu Gazy. Její demilitarizace je prý také podmínkou jakéhokoli řešení krize.

Podle palestinských úřadů při útoku zemřelo deset lidí. Minometné střely vypálené z Pásma Gazy záhy zabily na jihu Izraele čtyři osoby. Izraelská armáda poté varovala obyvatele několika oblastí v okolí města Gazy, aby okamžitě opustili své domovy a uchýlili se do centra metropole.

Palestinci z útoku na nemocnici a park obvinili izraelskou armádu, ta nicméně v prohlášení k incidentu uvedla, že na místa dopadly zbloudilé střely vypálené hnutím Hamas. Podle Palestinců bylo z deseti obětí výbuchů přinejmenším sedm dětí, které si hrály v parku nedaleko uprchlického tábora Šatí.

Počet obětí nynějšího izraelsko-palestinského konfliktu, který trvá již 21 dní, tak už přesáhl 1100, z čehož je více než 1050 Palestinců, 43 izraelských vojáků, dva izraelští civilisté a jeden Thajec. U čtyř dnes zabitých Izraelců zatím není známo, zda se jedná o civilisty nebo vojáky.

Po smrti čtyř izraelských občanů vydala armáda židovského státu varování pro obyvatele tří obytných oblastí v okolí města Gazy, aby okamžitě opustili své domovy a ukryli se v centru metropole. Zprávu armáda předala Palestincům prostřednictvím telefonátů a SMS zpráv. Podle agentury DPA posílají izraelští vojáci civilistům taková varování obvykle před rozsáhlými útoky.

Operace neskončí před zničením všech tunelů

V promluvě odvysílané izraelskou televizí premiér Netanjahu prohlásil, že operace v Pásmu Gazy bude dlouhá a rozhodně prý neskončí, dokud armáda nezničí všechny tunely, z nichž radikální hnutí Hamas podniká útoky na území židovského státu. Izraelští občané nemohou podle slov premiéra žít v neustálém ohrožení „shora i zdola“. „Budeme jednat průbojně a zodpovědně, dokud misi nedokončíme,“ zdůraznil šéf izraelské vlády.

Nové boje v Pásmu Gazy se rozhořely v den, kdy Palestinci slaví svátek Íd al-fitr, který následuje po konci postního měsíce ramadánu. V naději, že klid zbraní by mohl nějakou dobu vydržet, se obyvatelé Pásma dopoledne v některých místech vrátili do ulic, aby svátek oslavili společnými modlitbami a slavnostním jídlem. Podle BBC však většina Palestinců v Gaze neviděla k oslavám důvod. Mnoho vesnic na severu území jako například Bajt Lahíja či Bajt Hanún podle britského listu The Guardian zůstaly až na izraelské tanky zcela prázdné.

Příměří Izrael odmítl

Hnutí Hamas v neděli odpoledne navrhlo 24hodinové humanitární příměří, které však Izrael oficiálně nepřijal. Reagoval tak na předchozí odmítnutí radikálního palestinského hnutí prodloužit sobotní příměří o další den. Izraelská armáda ovšem dnes podle armádních zdrojů ostřelovala cíle na území Gazy pouze v odpovědi na střely vypálené Hamasem na izraelské území.

Armáda dnes prý také pokračovala ve zneškodňování podzemních tunelů vedoucích do Izraele. Při pokusu o teroristický útok na území Izraele vedený právě z jednoho z tunelů izraelská armáda údajně zabila večer pět Palestinců. Čtrnáct tunelů z Pásma Gazy dnes údajně zničil také Egypt.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes také odmítl výzvu Rady bezpečnosti OSN, aby s palestinským hnutím Hamas uzavřel humanitární příměří. Není to prý v zájmu bezpečnosti Izraele. Výzva Rady bezpečnosti se podle Netanjahua vztahuje pouze k potřebám Hamasu a nebere prý ohled na izraelské potřeby, ke kterým údajně patří hlavně demilitarizace Pásma Gazy.