Netanjahu varoval před smlouvou s Íránem a jadernou hrozbou

Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu v americkém Kongresu

Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu v americkém Kongresu Zdroj: ctk

Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu pronesl v americkém Kongresu projev, ve kterém varoval před ústupky vůči Íránu a špatnou dohodou. Premiér je kritikem politiky prezidenta Baracka Obamy vůči Teheránu a zákonodárce přesvědčoval o nálehavosti hrozby jeho jaderného programu. Proslov doprovázely emoce a bojkot části demokratů.

Netanjahu sice na začátku poděkoval Washingtonu i Obamovi osobně za podporu Izraele, pak se ale jeho vystoupení stočilo k očekávanému tématu. „Írán a Islámský stát soupeří o korunu militantního islámu. Oba chtějí zavést militantní islámské říše, nejdříve v regionu a pak po celém světě. Porazit Islámský stát a dopustit, aby Írán získal jadernou zbraň by znamenalo vyhrát bitvu a prohrát válku,“ prohlásil.

Bílý dům už dopředu vyjádřil obavy, že by jeho slova mohla zkomplikovat rozhovory s Teheránem. Obama v pondělí podotkl, že se Netanjahuovy předchozí poznámky na adresu diplomatických jednání s Teheránem nenaplnily. Írán izraelského představitele obvinil z vyvolávání napětí.

Kontroverze v Izraeli
Netanjahuova cesta vzbudila velkou pozornost i v Izraeli, kde se 17. března uskuteční parlamentní volby. Podle jeho rivalů byla účelem projevu předvolební agitace. Místní volební komise ho dovolila vysílat s pětiminutovým zdržením pro případ nutnosti vystřihnout některé pasáže. Objevovaly se ale názory, že odpor Bílého domu a demokratických zákonodárců k vystoupení může premiérovi doma spíše uškodit kvůli obavě Izraelců ze ztráty americké přízně.

Podle mluvčího íránského ministerstva zahraničí byl Netanjahuův projev „nudný a opakoval se“, šlo podle něho o součást kampaně před blížícími se parlamentními volbami, informovala státní agentura IRNA. Včera dal Teherán také najevo, že nepřistoupí na Obamův návrh zmrazit jaderné aktivity přinejmenším na deset let. „Írán nepřijme přemrštěné a nelogické požadavky,“ uvedl ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Země chce ale v rozhovorech pokračovat. Času přitom není nezbyt, rámec dohody by měl být ujednán do konce měsíce.

Podle nejmenovaného vysoce postaveného představitele Bílého domu ale Netanjahu nepředstavil žádnou alternativu k této smlouvě. „Jednoduše požadovat, aby Írán kapituloval, to není plán, a žádná země by nás v této pozici stejně nepodpořila,“ uvedl. Vystoupení izraelského premiéra vzbuzovalo vášně po týdny. Do USA ho pozval republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner bez konzultace s administrativou. Demokraté to považují za součást boje mezi Kongresem a Bílým domem.