Nezahálím, ujišťuje Hollande Francouze

François Hollande

François Hollande Zdroj: profimedia.cz

Obliba Françoise Hollanda je podle posledních průzkumů nejnižší, jakou kdy francouzští prezidenti tak krátce po zvolení měli. Ze sondy deníku Le Parisien vyplývá, že s jeho činností v úřadě není spokojeno 59 procent lidí. Kritici mu vesměs vytýkají nečinnost.

Hollande ve snaze zastavit odliv svých příznivců v neděli slíbil zotavení ekonomiky a snížení nezaměstnanosti do dvou let. Televizního vystoupení zároveň využil k tomu, aby požádal Francouze o trpělivost. „Nemohu za čtyři měsíce stihnout to, co mí předchůdci nezvládli vykonat za pět nebo deset let,“ poznamenal.

První prezidentovou výzvou bude rozpočet na příští rok, jehož deficit by neměl přesáhnout tři procenta HDP. „V roce 2013 neutratíme ani o euro víc než letos,“ prohlásil Hollande. Kombinací úspor a nových daní chce získat třicet miliard eur. Třetina prý půjde z dodatečného zdanění domácností, deset miliard z většího zatížení velkých firem a zbývající část z vládních úspor.

Uniknout omezování výdajů mají jen školství, vnitro a justice. Hollande trvá na tom, že jedním ze zdrojů příjmů má být už v kampani slibovaná 75procentní daň pro nejbohatší, tedy pro lidi s ročními příjmy nad milion eur. Šéf Elysejského paláce poznamenal, že může být za dva roky zrušena, ale do té doby z ní nebudou vyňati ani sportovci, ani umělci. Ze sondy týdeníku Journal du Dimanche však vyplývá, že jen necelá polovina Francouzů věří, že ji prezident opravdu zavede.

„Francouzi vážně pochybují o jeho schopnosti věci uskutečnit. Ekonomická krize ovlivňuje jejich každodenní život a oni očekávali, že nová síla vezme býka za rohy,“ řekl médiím Gaël Sliman z agentury pro výzkum veřejného mínění BVA.

Prezidentovým slibům nedodávají na důvěryhodnosti ani hospodářské předpovědi. Francouzská centrální banka včera odhadla, že ve třetím letošním čtvrtletí ekonomika klesne o 0,1 procenta. Samotná vláda při přípravě rozpočtu snížila prognózu růstu na příští rok z 1,2 procenta na 0,8. Detailní návrh má být představen koncem září.