Nezaměstnaní Němci získají nové ledničky

Sběrný dvůr

Sběrný dvůr Zdroj: Profimedia.cz

Německá vláda chce šetřit životní prostředí a snížit náklady na elektrickou energii pro dlouhodobě nezaměstnané. Proto zvažuje, že vyhlásí šrotovné na staré a energeticky náročné ledničky. Lidé, kteří jsou delší dobu bez práce by v rámci tohoto programu dostali grant na nákup nové ledničky v případě, že se zbaví té staré.

Energetická náročnost domácností dlouhodobě nezaměstnaných Němců je vysoká. Za nadměrnou spotřebu mohou zastaralé spotřebiče, zejména ledničky. Spolková vláda proto chce Němce, kteří na nákup úsporných ledniček nemají podpořit dotací. Informaci přinesl server Welt.de.

Za záměrem stojí ministr životního prostředí Peter Altmaier. Ten Němce dokonce vyzývá, aby se žroutů elektřiny zbavili a chudé chce motivovat finanční pomocí na na nákup nové, energeticky úsporné chladničky. Ovšem pod podmínkou, že tu starou nechají ekologicky zlikvidovat.

Federální vláda již plánuje konkrétní podobu dotace pro sešrotování starých chladniček. Dotace měla být podle ministra významná, aby si nezaměstnaní lidé mohli ledničky skutečně koupit. Ministerstvo nyní zpracovává detaily podpory, včetně kritérií jaký druh chladniček bude pro program vyhovující.