Nezaměstnanost v USA stoupla, míst ale výrazně přibylo

USA - ilustrační foto

USA - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v červenci překvapivě stoupla na 8,3 procenta z červnových 8,2 procenta navzdory nečekaně silnému přírůstku pracovních míst. Oznámilo to americké ministerstvo práce. Akciové a komoditní trhy po zprávě posílily, protože jejich pozornost se zaměřila zejména na příznivý údaj o tvorbě pracovních míst.

Ekonomika USA v červenci vytvořila 163 tisíc nových pracovních příležitostí, což je nejvíce za posledních pět měsíců. Zhruba 12,8 milionu Američanů však zůstává bez práce. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane beze změny na 8,2 procenta a vznikne 100 tisíc pracovních míst.

Nárůst míry nezaměstnanosti navzdory vyšší tvorbě pracovních míst je důsledkem toho, že ministerstvo hodnotí trh práce na základě dvou různých průzkumů. Zatímco průzkum u podnikatelů ukázal překvapivě silný nárůst počtu nových pracovních míst, z průzkumu u domácností vyplynulo, že práci má méně lidí. Ekonomové považují za spolehlivější průzkum mezi podnikateli, napsala agentura AP.

„Je to zpráva obsahující dobrou i špatnou informaci. Pokud dokážeme udržet oživení tvorby pracovních míst ze slabosti v předchozích několika měsících, přinese to velkou úlevu. Špatnou zprávou je ale nárůst míry nezaměstnanosti,“ řekl hlavní ekonom společnosti Comerica Rober Dye. „Zpráva neposkytuje jasný signál ohledně dalšího postupu americké centrální banky (Fed),“ dodal.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí stoupla o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského třetího čtvrtletí. Předseda rady ekonomických poradců Bílého domu Alan Krueger minulý týden zdůraznil, že americká ekonomika navzdory slabému druhému čtvrtletí pokračuje v růstu. Připustil však, že k posílení tvorby nových pracovních míst je zapotřebí rychlejší hospodářský růst.

Fed tento týden na svém dvoudenním zasedání nepřijal žádná nová opatření na podporu domácího hospodářského růstu, signalizoval ale připravenost poskytnout ekonomice v případě zhoršení situace další pomoc. Fed uvedl, že ekonomická aktivita ztratila sílu, a vyjádřil zklamání nad pomalým poklesem vysoké nezaměstnanosti.