Nezávislost nanečisto. Šéf katalánské vlády vyzval k účasti v referendu

Katalánci volají po nezávislosti (foto z protestů v září 2014)

Katalánci volají po nezávislosti (foto z protestů v září 2014) Zdroj: CTK

Katalánská regionální vláda dnes pořádá neoficiální a nezávazné hlasování o nezávislosti země, které je trnem v oku Madridu. Jde fakticky o jakýsi průzkum veřejného mínění. Ústavní soud odmítl právní vymahatelnost referenda.

Předseda regionální vlády v Katalánsku Artur Mas vyzval své spoluobčany v provincii k široké účasti na symbolickém hlasování o nezávislosti oblasti. Zároveň upozornil, že jakýkoli zákrok proti „konzultaci“ by byl útokem na demokracii.

Mas řekl, že neděle bude velkým dnem. Případný zásah proti hlasování ze strany justice či policie by podle něj byl přímým útokem na demokracii a základní lidská práva.

Ani referendum, ani konzultace, zní z Madridu

„Není to ani referendum, ani konzultace, nebo něco podobného. Jisté je jen, že to nebude mít žádný vliv,“ prohlásil sobotu španělský premiér Mariano Rajoy před stranickými aktivisty ve městě Cáceres na západě země.

„Dokud budu předsedou vlády, ústava a svrchovanost se budou respektovat, a nikdo nerozbije jednotu Španělska,“ dodal.

Zkouška nanečisto

Kvůli zákazu španělského ústavního soudu nepůjde o právně vymahatelné referendum, ale o jakýsi průzkum veřejného mínění, při kterém budou ale zájemci vhazovat své hlasy do uren ve stanoveném časovém rozmezí jako při skutečných volbách.

Podle katalánské regionální vlády Madrid svým postupem porušuje právo Katalánců na účast v životě společnosti, svobodu vyjadřování a svobodu myšlení.

Katalánská touha po referendu trváKatalánská touha po referendu trvá | E15

Madrid nedal jasně najevo, zda přichystal nějaká další protiopatření, ale naznačil, že nechystá žádné akce proti „svobodě projevu“, pokud se katalánská vláda nebude v záležitosti příliš okatě angažovat.

Podle odborníků na ústavní právo v případě, že Mas nebude respektovat ústavní soud, který zmrazil hlasování do pozdějšího rozhodnutí o jeho zákonnosti, mohl by být trestně stíhán za trestný čin „občanské neposlušnosti“, který může mít za následek zákaz politických funkcí.