Nic není věčné, řekl Putin o tureckém režimu. V Sýrii může přitvrdit

Portrét tureckého prezidenta Recepa Erdogana modelu sestřeleného ruského letounu Su-24

Portrét tureckého prezidenta Recepa Erdogana modelu sestřeleného ruského letounu Su-24 Zdroj: ctk/AP

Ruská armáda v Sýrii nevyužila všech svých možností a v případě nutnosti by mohla nasadit více vojenských prostředků. Oznámil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Moskva také nemá podle něj v úmyslu poškozovat vztahy s tureckým lidem. Šéf Kremlu dal však zároveň najevo, že vztahy s Ankarou se za současného tureckého vedení nezlepší.

„Vidíme, jak naši piloti a zpravodajci účinně koordinují svou práci s různými složkami - s armádou, námořnictvem a letectvem, jak používají ty nejmodernější zbraně,“ uvedl Putin, jehož citují ruské agentury. „Chci zdůraznit, že to zdaleka nejsou všechny naše možnosti. Máme více vojenských prostředků. A použijeme je, bude-li to nutné,“ dodal šéf Kremlu.

Rusko vede intenzivní nálety v Sýrii od 30. září, namířeny jsou proti ozbrojeným opozičním skupinám. Západ ale Moskvu kritizuje, že její údery směřují na bašty opozice vůči režimu prezidenta Bašára Asada a méně na radikály z hnutí Islámský stát (IS).

Snadná spolupráce se všemi

Putin rovněž v novém televizním dokumentu, který má být odvysílán v neděli, podle tiskových agentur prohlásil, že Moskva dokáže snadno spolupracovat se všemi stranami v úsilí o urovnání syrského konfliktu, včetně USA a Asada.

„Pokud jde o syrskou krizi, je pro nás snadné spolupracovat jak s prezidentem Asadem, tak s americkou stranou. Nedávno jsem o tom hovořil s (americkým) prezidentem (Barackem) Obamou a s našimi přáteli ze Saúdské Arábie a dalších arabských zemí,“ prohlásil Putin.

Nic není věčné

Vztahy s Ankarou se však podle dokumentu zřejmě jen tak nezlepší. „Chci zopakovat následující: Turecký lid považujeme za spřátelený národ a vztahy zejména s tureckým lidem nechceme kazit,“ citují agentury Putina. Pokud však jde o současný turecký režim v čele s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, poznamenal Putin, ze „nic není věčné“.

Rusko-turecké vztahy jsou na bodu mrazu od listopadu, kdy turecké stíhačky sestřelily nad syrsko-tureckou hranicí ruský bombardér. Ankara tvrdí, že stroj narušil turecký vzdušný prostor. Moskva to popírá, v reakci na incident zavedla protiturecké sankce a obvinila Ankaru z podpory teroristického hnutí Islámský stát (IS). Ankara podle Moskvy obchoduje s ropou, která se těží v oblastech, jež IS ovládá.

Spolupráce s Evropou

Ruský prezident rovněž uvedl, že Moskva je nadále otevřená a připravená na rozvoj hospodářské a politické spolupráce s Evropou, stejně jako na společný boj proti terorismu. A to i navzdory protiruským sankcím Evropské unie.

Ve stejném dokumentu Putin prohlásil, že ve snaze o urovnání syrského konfliktu dokáže Moskva snadno spolupracovat se všemi stranami, včetně USA a syrského prezidenta Bašára Asada.