Ničivá bouře Sandy za sebou nechala přes 70 obětí

Hurikán Sandy

Hurikán Sandy Zdroj: ctk

Severovýchod Spojených států se začal vzpamatovávat z úderu bouře Sandy.  (Foto ČTK)
Dodávky elektřiny se ale obnovují jen pomalu, stejně jako hromadná doprava. (Foto ČTK)
Ve 13 amerických státech, které bouře zasáhla, se do odklízení trosek a obnovy zapojilo 10 tisíc příslušníků národních gard. Bez proudu nadále zůstává šest milionů Američanů, dvě třetiny z nich žijí v New Yorku a New Jersey.  (Foto ČTK)
Před záplavami v New Yorku způsobenými extrémním počasím vědci v uplynulých letech opakovaně varovali. Nikdo jim ale příliš nenaslouchal. Postoj města a státu New York se začíná měnit až nyní.  (Foto ČTK)
New York ale zůstane nadále odříznutý od železniční sítě, protože voda zaplavila tunely vedoucí do města. Spojení mezi New Jersey a New Yorkem nebude fungovat nejméně týden. (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Na severovýchodě USA pokračuje odklízení následků ničivé bouře Sandy, která si zde podle posledních bilancí vyžádala 72 obětí. Americký stát New York požádal federální vládu ve Washingtonu, aby zaplatila veškeré náklady na úklid a nápravu škod. Z ropného zařízení na severu New Jersey, jež bylo kvůli bouři uzavřeno, unikla do okolních vod nafta.

„Nikdo nebyl zraněn a k žádnému dalšímu úniku po prvotní havárii nedošlo,“ oznámila společnost Motiva, která je společným podnikem firem Shell a Saudi Refining. NBC s odvoláním na pobřežní stráž informovala, že do vod mezi Sewarenem v New Jersey a newyorským Staten Islandem se dostalo 115 tisíc litrů nafty. Na likvidaci škod pracuje 200 lidí.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo požádal Obamu, aby federální rozpočet uhradil celou odhadovanou škodu ve výši šest miliard dolarů. Agentura Reuters připomněla, že rozpočet státu je omezen kvůli pomalému ekonomickému zotavení. Pokud Washington žádost schválí, bude to oproti loňsku významná změna. Tehdy federální vláda pokryla 75 procent nákladů na úklid po bouři Irene, která region zasáhla.

O větší podíl federálních peněz požádali kvůli mimořádnému rozsahu bouře také dva senátoři ze sousedního New Jersey, jenž při úderu Sandy utrpěl největší škody.

Ve 13 amerických státech, které bouře zasáhla, se do odklízení trosek a obnovy zapojilo 10 tisíc příslušníků národních gard. Bez proudu nadále zůstává šest milionů Američanů, dvě třetiny z nich žijí v New Yorku a New Jersey.

V zasažené oblasti jsou stále odstaveny tři jaderné elektrárny, v řádu dnů by se ale k síti mělo připojit newyorské jaderné zařízení Indian Point. Energetické společnosti ujišťují, že nehrozí žádná jaderná havárie jako v japonské Fukušimě. Odstavené reaktory prý nevykazují žádné problémy.

Doprava v New Yorku zůstává nadále ochromena. V úterý s omezeními obnovily provoz newyorské Kennedyho letiště a další mezinárodní letiště v newyorské oblasti - v Newarku v New Jersey. Newyorské letiště La Guardia, které bylo zaplaveno, se k nim dnes rovněž s omezeními přidává.

Mediální magnát Rupert Murdoch na oznámil, že jeho společnost News Corporation věnuje milion dolarů postiženým rodinám v New Yorku a New Jersey. Murdoch doufá, že se podobně zachovají i další společnosti.