Nigerská armáda prý zmařila pokus o puč

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: US Army Africa via Flickr

Nigerská armáda ve čtvrtek zmařila pokus o puč a zadržela několik osob, které se pokusily převzít moc leteckým útokem. Oznámil to v místní televizi prezident Mahamadou Issoufou. Za pokusem o převrat podle něj stojí lidé, kteří byli v této vnitrozemské západoafrické zemi u moci v 60. letech minulého století.

Vláda má situaci pod kontrolou, řekl prezident, který byl zvolen hlavou státu v roce 2011, rok po vojenském převratu. V zemi panuje politické napětí před novými prezidentskými volbami, které mají proběhnout příští rok v únoru. Issoufou je favoritem, opozice ale vládu obviňuje z represí.

Podle prezidenta byli hlavní strůjci pokusu o puč zatčeni s výjimkou jediného člověka, který se skrývá. Podle místních médií je mezi zatčenými bývalý náčelník generálního štábu Souleymane Salou a velitel letecké základny v hlavním městě Niamey Dan Haoua. Niger je vystaven útokům teroristů z organizace Boko Haram. Na jihovýchodě země byl vyhlášen výjimečný stav kvůli útokům islamistů, kteří do země pronikají ze sousední Nigérie.