Nizozemci našli na východě Ukrajiny další ostatky z MH 17

Pozorovatel OBSE u trosek malajsijského letadla na východě Ukrajiny

Pozorovatel OBSE u trosek malajsijského letadla na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Skupina nizozemských vojáků, působících beze zbraní na východu Ukrajiny, našla "malé množství lidských pozůstatků", patřících obětem ze sestřeleného malajsijského letounu z letu MH 17. Oznámilo to nizozemské ministerstvo obrany. Dodalo, že nově nalezené pozůstatky mají být v sobotu letecky dopraveny do nizozemského Eindhovenu.

Nizozemské úřady doufají, že expertům se podaří dát dohromady pozůstatky tří obětí, které se z celkového počtu 298 dosud nepodařilo identifikovat. Boeing 777, letící z Amsterodamu do Kualy Lumpuru, pravděpodobně sestřelila raketa země-vzduch. Stroj se zřítil na území ovládané proruskými separatisty. Pád nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě. Skoro dvě třetiny obětí byli Nizozemci, a tak bylo vyšetřování případu svěřeno Nizozemsku.

Ukrajina a Spojené státy tvrdí, že civilní letoun sestřelili separatisté raketou dodanou Ruskem. Moskva a separatisté to popírají a obviňují z tragédie ukrajinské síly. Nizozemské týmy místo neštěstí několikrát pročesávaly, avšak pátrání po obětech a troskách letounu komplikovaly boje mezi separatisty a vládními vojsky v okolí.