Nizozemského diplomata zbili v Moskvě falešní elektrikáři

Moskva, ilustrační foto

Moskva, ilustrační foto Zdroj: velkomesta24.cz

Mezi Ruskem a Nizozemskem zuří diplomatická válka v nejtvrdší podobě. Radu nizozemského velvyslanectví napadli v jeho moskevském bytě neznámí útočníci, kteří se vydávali za elektrikáře. Útok je spojován se sporem zemí o aktivisty Greenpeace a nedávným incidentem s ruským radou v nizozemském Haagu.

Napětí mezi oběma zeměmi vzrůstá od září, kdy Rusko v Barentsově moři zadrželo skupinu aktivistů hnutí Greenpeace, kteří tam protestovali proti těžbě ropy. Plavili se přitom na lodi Arctic Sunrise pod nizozemskou vlajkou. Moskva ekology obvinila z pirátství a domovská země plavidla proti ní zahájila právní kroky.

V Haagu poté policisté zadrželi ruského radu, a to údajně kvůli tomu, že dostali upozornění na jeho špatné zacházení s dětmi. Několik hodin ho poté drželi na stanici.

Diplomat byl podle tvrzení Kremlu zbit. Nizozemci to ale popřeli a omluvili se. Rusko si od té doby stěžuje na nízkou kvalitu dovážených holandských sýrů a tvrdí, že importované tulipány jsou napadeny parazity.

Nynější útok na nizozemského radu se odehrál v úterý večer. Na diplomata zazvonili dva muži, kteří chtěli zkontrolovat elektřinu v jeho bytě.

„Když otevřel dveře, uhodili ho do zad a on spadl a udeřil se hlavou o podlahu,“ vylíčil příhodu ruský bulvár s odkazem na zdroj z bezpečnostních složek. Ruské ministerstvo zahraničí nad událostí vyjádřilo politování a uvedlo, že policie učiní vše pro to, aby vypátrala viníky.

Ti po sobě prý zanechali rtěnkou namalované srdíčko na zrcadle s odkazem na homosexuální hnutí. Unijní země patří mezi hlasité kritiky ruského postoje k této menšině.

Pikantní přitom je, že zainteresované země letos slaví čtyřsetleté výročí navázání diplomatických vztahů, které bude provázet řada akcí.