Nizozemsko a Finsko nechce Bulhary a Rumuny v Schengenu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Ibrahim Ot

Rumunsku a Bulharsku se zatím nepodařilo získat zelenou pro vstup do schengenského prostoru. Na setkání ministrů vnitra Evropské unie proti jejich přijetí do spolku 25 státu vystoupili zástupci Finska a Nizozemska. Argumentují tím, že nejmladší členové unie nezvládají boj s korupcí a organizovaným zločinem. Bulharský šéf vnitra Cvetan Cvetanov po jednání zdůraznil, že všechny ostatní země byly připravené přistoupit na kompromisní dohodu.

Bukurešť a Sofie by se do Schengenu rády začlenily ještě letos. „Splňují technické požadavky pro připojení, ale nemáme plnou důvěru, že tyto země budou schopné zajistit vnější hranice EU, mimo jiné kvůli korupci,“ vysvětlila odmítavé stanovisko finská ministryně vnitra Päivi Räsänenová.

V minulosti se ke vstupu Bulharska a Rumunska stavěly kriticky také Německo a Francie. Obě země však údajně byly ochotné kývnout na kompromis, tedy nejprve na zrušení kontrol na letištích a v přístavech, a později i na pozemních hranicích. Polské předsednictví se do poslední chvíle snažilo tuto dohodu zprostředkovat. Připojení Rumunska a Bulharska k Schengenu podpořil i Evropský parlament. Sociálnědemokratičtí europoslanci varovali před dvojími standardy v unii.

V obou zemích nezůstal odpor vůči jejich přijetí bez odezvy. Rumunsko v reakci na pohrůžku Nizozemska, že bude jejich vstup blokovat, nedávno bránilo vjezdu několika kamionů s tulipány. Bulharsko zase varovalo, že by mohlo hlasovat proti reformě schengenského prostoru.