Nobelovu cenu za fyziku získala trojice vědců za výzkum černých děr

Nobelovu cenu za fyziku v letošním roce získali Brit Roger Penrose, Němec Reinhard Genzel a Američanka Andrea Ghezová za výzkum černých děr.

Nobelovu cenu za fyziku v letošním roce získali Brit Roger Penrose, Němec Reinhard Genzel a Američanka Andrea Ghezová za výzkum černých děr. Zdroj: ČTK/AP/Fredrik Sandberg

Nositel Nobelovy ceny za fyziku za rok 2020: Britský vědec Roger Penrose.
2
Fotogalerie

Nobelovu cenu za fyziku v letošním roce získali britský fyzik a matematik Roger Penrose, německý astrofyzik Reinhard Genzel a americká astronomka Andrea Ghezová za výzkum černých děr. Oznámila to Královská švédská akademie věd.

Roger Penrose podle akademie dokázal, že utváření černých děr potvrzuje Einsteinovu obecnou teorii relativity. Reinhard Genzel a Andrea Ghezová pak poskytli dosud nejpřesvědčivější důkazy o supermasivním objektu v centru naší galaxie. Polovina ceny připadne Penroseovi, druhou polovinu si rozdělí Genzel a Ghezová.

Více než týdenní série ohlašování nositelů prestižních ocenění začala v pondělí, kdy stockholmský Karolínský institut oznámil, že letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství dostali Američané Harvey Alter a Charles Rice a Brit Michael Houghton za objev viru způsobujícího hepatitidu C.

Ocenění, které bude letos dotované deseti miliony švédských korun (25,9 milionu Kč), což je o milion švédských korun více než loni, bude tento týden uděleno ještě za chemii, za literaturu, za mír a na závěr příští týden v pondělí také za ekonomii.

Slavnostní předávání ocenění plánované na 10. prosince, tedy výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, letos kvůli globální koronavirové krizi změní podobu a bude vysíláno v televizi ze stockholmské radnice. Také laureáti by se měli připojit virtuálně.