Norové stále věří elektromobilům. Polovina nově prodaných aut nemá spalovací motor

Norsko je ráj elektrických aut. Každý třetí prodaný vůz tam jezdí na elektřinu

Norsko je ráj elektrických aut. Každý třetí prodaný vůz tam jezdí na elektřinu

Tesla
Tesla
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
7
Fotogalerie

Téměř polovina nově prodaných aut v Norsku v první polovině letošního roku byla poháněna elektrickým motorem. Loni ve stejnou dobu byl podíl elektrovozů na prodeji nových aut čtvrtinový. Vyplývá to z údajů zveřejněných norským silničním svazem NRF. Norsko, které je největším těžařem ropy a plynu v západní Evropě, je světovou jedničkou v prodeji elektrických vozů na hlavu.

Elektrická auta se v pololetí na celkovém prodeji podílela 48,4 procenty. Za celý loňský rok podíl elektrických aut na celkovém prodeji činil 31,2 procenta. Nejprodávanějším modelem byl vůz Tesla Model 3.

Norsko usiluje o ukončení prodeje vozů s naftovým a benzinovým motorem do poloviny příštího desetiletí. Země výrazně podporuje prodej elektrických aut a nabízí jejich majitelům různé výhody, například slevy z mýta. Naopak vozy se spalovacím motorem jsou zatížené vysokými daněmi.

V Norsku roste prodej automobilkám, které nabízejí plně elektrické vozy, jako jsou Tesla, Nissan, Hyundai a BMW. Naopak značkám Ford a Mercedes-Benz, které nemají v nabídce plně elektrické vozy, prodej klesl.

Americká Tesla jen v červnu prodala v Norsku 3760 vozů. Na celkovém prodeji aut v červnu měla podíl 24,5 procenta, napsala agentura Reuters.