Norsko zpřísnilo pravidla pro žadatele o azyl

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V Norsku začala platit nová přísnější pravidla týkající se žadatelů a azyl. Informovala o tom agentura DPA. Severská země se potýká s prudkým nárůstem počtu migrantů, kteří přicházejí přes hranice s Ruskem. Teď bude mít možnost rychleji odmítnout žádosti o azyl právě ze strany uprchlíků, kteří dříve pobývali v Rusku, protože to je považováno za bezpečnou zemi.

Striktnější znění azylových zákonů navrhla menšinová vládní koalice teprve minulý týden. Parlament úpravy projednal ve zrychleném řízení a schválil je ve čtvrtek. Dnes už nová pravidla vstoupila v platnost, platit mají dva roky.

Norsko, které má 5,2 milionu obyvatel, čelí rekordnímu přílivu žadatelů o azyl. Od počátku roku jich bylo 29.000, z toho 2500 jen během posledního týdne. Velký tlak uprchlíků hlásí Oslo také na arktické hranici s Ruskem, kudy letos do země přišly 4000 lidí, loni to přitom byla jen desítka osob.

Vláda se proto s opozičními sociálními demokraty shodla, že je potřeba omezit sociální dávky přiznávané žadatelům o azyl, urychlit vyřizování jejich žádostí a vracení těch, jimž nebude vyhověno. Dále se má omezit udělování povolení k trvalému pobytu a zpřísnit podmínky scelování rodin u těch, kteří povolení k pobytu dostali.