Nová polská vláda mírní tón vůči Rusku

Nová premiérka Ewa Kopaczová

Nová premiérka Ewa Kopaczová Zdroj: CTK

Vládní výroky o ukrajinské krizi vyvolávají pochyby o kontinuitě polské zahraniční politiky. Ministr obrany Tomasz Siemoniak včera prohlásil, že Varšava je připravena prodávat Ukrajině zbraně. Nová premiérka Ewa Kopaczová však už naznačila, že bude ohledně podpory Kyjeva opatrnější. Od nástupkyně Donalda Tuska přitom mnozí čekali, že od nastoleného tvrdého kurzu vůči Moskvě neustoupí.

„Potvrzuji, že polský obranný průmysl má zájmy tímto směrem. Máme několik produktů, které mohou být pro Ukrajinu zajímavé. Jestliže bude vůle a připravenost nakoupit jakékoli prvky výzbroje v Polsku, pak polské továrny nesní o ničem jiném než o exportu,“ řekl médiím Siemoniak.

Svět však o víkendu oblétl výrok Kopaczové týkající se případného prodeje arzenálu. „Víte, já jsem žena,“ hájila svůj zdrženlivý postoj. Nový kabinet podle ní musí na spor Kyjeva a Moskvy nahlížet jako „rozumná polská žena“, pro kterou je prioritou bezpečnost země a dětí. Kopaczová naznačila, že Varšava už nebude tahounem protiruských aktivit, ale bude se držet v houfu s ostatními. „Pokud se velká evropská rodina rozhodne, že chceme pomoci Ukrajině, pak poskytneme část pomoci, ale společně s ostatními,“ zdůraznila.

Dohady o směřování polské diplomacie vyvolala i výměna jejího šéfa Radosława Sikorského, nahradí ho Grzegorz Schetyna. Média naznačují, že se pro funkci moc nehodí. „Je to stranický znalec, jenž projevoval malý zájem o mezinárodní vztahy a podle své matky se naučil anglicky od zahraničních basketbalových hráčů v týmu, za který hrával v rodném Slezsku,“ uvedl The Economist. Dodal, že k Ukrajině se příliš nevyjadřuje.

Všeobecně se má za to, že tým Kopaczové není vytvořen k prosazovaní rozhodné zahraniční politiky, ale k volebnímu vítězství Občanské platformy v příštím roce. Ani tato sázka ale nemusí vyjít. Nový kabinet se od pátečního představování na varšavské polytechnice stihl stát terčem kritiky i vtipů. „Po výstupech na polytechnice musím uznat, že Herman Van Rompuy je charizmatickým politikem,“ konstatoval publicista Cezary Gmyz.