Nová šéfka MMF čelí podezření ze zneužití veřejných financí

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: ctk

Po bývalém šéfovi Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiquovi Strauss-Kanhnovi se v hledáčku vyšetřovatelů ocitá i jeho nástupkyně Christine Lagardeová. Soud dnes požádal o prošetření jejího podílu na zneužití veřejných fondů během jejího působení v čele francouzského ministerstva financí. Lagardeová jakoukoli vinu odmítá.

Podle zvláštního tribunálu, který soudí francouzské ministry, Lagardeová v roce 2008 schválila mimosoudní vyrovnání ve výši 285 milionů eur pro podnikatele Barnarda Tapieho, který je obchodním partnerem prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Lagardeová přitom prý odmítla vzít v potaz námitky svých poradců, kterým se odškodnění zdálo příliš vysoké. Tapie jej dostal za podvod, kterého se na něm v roce 1993 dopustila banka Credit Lyonnais během prodeje jeho podílu ve firmě Adidas.

Soud měl původně o vyšetřování Lagardeové rozhodnout už v červnu, kdy vrcholil boj o pozici ředitele MMF. Tribunál si ale nakonec vyžádal více času na zvážení svého kroku.

Šéfka MMF obvinění popřela. Podle jejího advokáta probíhající vyšetřování nijak nenaruší její působení v čele fondu. Analytici se ale domnívají, že její kredit bude měsíc od nástupu do funkce rozhodně oslaben, ačkoli dopad nebude bezprostřední. „Dnešní zpráva Lagardeové politicky nepomůže, ale na druhé straně by mne překvapilo, kdyby se to stalo významným tématem a ovlivnilo to její postavení ve fondu,“ řekl Reuters Thomas Klau z think tanku European Council on Foreign Relations. Obvinění sahající do počátku kariéry Lagardeové na ministerstvu financí podle něj s její současnou prací nesouvisí.

Lagardeová čelí podobnému podezření poprvé, jakýkoli stín pochybnosti ji ale kvůli jejímu předchůdci mnohem více zasáhne. Úkolem Lagardeové přitom bylo, aby udělal tlustou čáru za skandály svého předchůdce. Strauss-Kahn MMF opustil kvůli obvinění ze znásilnění, kterého se měl dopustit ve Spojených státech. Později jej ze stejného zločinu nařkla i francouzská novinářka Tristane Banonová.