Nový trend v boji proti drogám? Uruguay jako první legalizovala konopí

Válka s drogami, tak jak jí vedly země Latinské Ameriky, podle některých prý selhala. Uruguay se proto jako první země rozhodla bojovat s drogami jejich legalizací. Zákon, který obyvatelům země dovoluje marihuanu pěstovat, prodávat i kouřit, schválil uruguayský Senát.

„Darovali jsme tento trh pašerákům drog a to je ještě ničivější než droga samotná, protože rozkládá celou společnost,“ hájil úplnou legalizaci marihuany osmasedmdesátiletý prezident země José Mujica. Zákon, který by měl začít platit nejdříve v dubnu příštího roku, definitivně schválili senátoři po dvanáctihodinové debatě. Prezident Mujica připojí svůj podpis posléze.

Některé další státy povolují užívání marihuany nebo její pěstování pro lékařské účely, případně její prodej. Uruguay je první zemí, v níž bude legální a regulovaný celý cyklus od pěstování po užívání této drogy.

Uruguayci nad 18 let budou moci doma vypěstovat šest rostlin za rok, tedy zhruba asi 480 gramů marihuany. Stejně tak mohou vytvářet kluby o 15 až 45 členech, kde mohou vypěstovat až 99 rostlin za rok.

Registrovaní uživatelé budou moci koupit až 40 gramů drogy v lékárnách, které budou mít příslušnou licenci. Uruguayské úřady také do 120 dní musí vytvořit agenturu pro kontrolu drog, která bude regulovat standardy pro pěstování marihuany, bude stanovovat ceny a sledovat spotřebu.

Liberální Uruguay
Relativně malá Uruguay, která má 3,3 milionu obyvatel, patří k nejliberálnějším a nejbezpečnějším zemím v Jižní Americe. Nezažívá stejné násilí kolem drog jako Mexiko nebo Kolumbie, ale třetinu vězňů tvoří lidé, kteří se podíleli na pašování marihuany z Paraguaye a kokainu z Bolívie.

Kritici: Lidé budou mít k drogám snazší přístup

Kritici namítají, že zákon nemůže nic vyřešit. Naopak lidé budou mít k drogám snazší přístup. Opoziční senátor Alfred Solari prohlásil, že Uruguay by neměla se svými občany experimentovat.

Dolní komorou parlamentu prošel zákon už v polovině roku. Okamžitě vyvolal vlnu kritiky. Mezinárodní komise pro kontrolu narkotik (INCB) upozorňovala, že zákon je v rozporu s mezinárodními dohodami o boji s drogami, který Uruguay podepsala.

Inspirace pro ostatní země

Výsledky uruguayského experimentu budou sledovat další jihoamerické země, které se potýkají s násilím kolem pašování a obchodu s kokainem a dalšími drogami. Místní politici stále více zvažují určitou legalizaci jako možný způsob, jak toto násilí omezit.

Legalizace jako řešení?
Legalizace drog jako řešení problémů je v Latinské Americe už delší dobu žhavé téma. Povolení některých drog podporuje například brazilský politik Fernando Henrique Cardoso, bývalý mexický prezident Ernesto Zedillo a bývalý kolumbijský prezident Cesar Gaviria.

U budovy parlamentu hlasování oslavovali stoupenci legální marihuany s jamajskými vlajkami na počest známého zpěváka a propagátora marihuany Boba Marleyho. Nicméně nový přístup k marihuaně má v Uruguayi řadu odpůrců a podle nedávného průzkumu je proti 58 procent Urugayců. V červnu to bylo ještě 68 procent.

Marihuanová laboratoř v oblacích