O azyl v EU žádá celkem o 15 procent více lidí, zájem o Česko ale klesá

Migranti na cestě do Německa

Migranti na cestě do Německa Zdroj: ctk/ap

Počet osob žádajících v Evropské unii poprvé o azyl se ve druhém letošním čtvrtletí ve srovnání s prvním kvartálem zvýšil o 15 procent na 213 200. Meziročně tak vzrostl o 85 procent. V České republice se počet žádostí proti prvnímu čtvrtletí snížil téměř o čtvrtinu na 275, zhruba polovinu žadatelů tvořili Ukrajinci.

Nejvíce žádostí o azyl v EU podle údajů Eurostatu ve druhém čtvrtletí podali lidé ze Sýrie a Afghánistánu. Syřané předložili téměř 44 tisíc žádostí a Afghánci téměř 27 tisíc žádostí.

Nejvíce žádostí ve druhém čtvrtletí obdrželo Německo, kde počet žadatelů stoupl o 11 procent na téměř 81 tisíc. Za Německem následovalo Maďarsko s téměř 33 tisíc žádostí. Maďarsko bylo navíc zemí s nejvyšším poměrem počtu žádostí o azyl k počtu obyvatel.

Na milion obyvatel Maďarska ve druhém čtvrtletí připadalo 3317 žádostí o azyl. Nejmenší podíl počtu žádostí o azyl k počtu obyvatel vykázalo Slovensko, a to pět žádostí na milion obyvatel. V České republice připadlo na milion obyvatel 26 žádostí, napsal Eurostat.

Počet nových žadatelů o azyl v EUPočet nových žadatelů o azyl v EU | eurostatPočty osob žádajících v Evropské unii poprvé o azyl