O Berlusconim bude jednat italský Senát příští týden, hrozí rozpad koalice

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: profimedia.cz

Imunitní výbor italského Senátu bude příští středu hlasovat o tom, zda doporučí odebrat mandát expremiérovi Silviu Berlusconimu, který byl nedávno pravomocně odsouzen za daňové podvody. Jeho členové se dnes na datu 18. září dohodli po dlouhých hodinách diskusí.

Pokud členové výboru ze současné vládní koalice zvednou ruku pro, bude to znamenat ohrožení kabinetu premiéra Enrika Letty. Berlusconiho strana totiž vyhrožuje, že v takovém případě koalici opustí.

Senátoři ze středolevé Demokratické strany (PD) chtějí, aby šestasedmdesátiletý mediální magnát horní komoru italského parlamentu opustil. Odvolávají se přitom na protikorupční zákon schválený předchozí úřednickou vládou Maria Montiho, podle nějž nesmí mandát získat nikdo, kdo byl pravomocně odsouzen na více než dva roky vězení.

Berlusconimu v srpnu Nejvyšší soud potvrdil čtyřletý trest za daňové úniky v jím vlastněné společnosti Mediaset. Odsloužit si nicméně má pouze rok, a to díky amnestii z roku 2006, která se na něj vztahuje.

Členové expremiérovy strany Lid svobody (PdL) za svým lídrem stojí a tvrdí, že výsledek procesu je dílem justiční šikany. Vyhrožují také, že pokud senátoři z PD návrh na odebrání mandátu podpoří, bude to důvod pro to, aby opustili koalici. Hlasování o Berlusconim se tak může stát i hlasováním u budoucnosti současného kabinetu, který vznikl po velkých peripetiích teprve letos na jaře.