O čínský sport pečuje developerská firma Dalian Wanda

Wang Ťien-lin, šéf skupiny Dalian Wanda

Wang Ťien-lin, šéf skupiny Dalian Wanda Zdroj: Repro E15

Největší čínská realitní společnost Dalian Wanda Group se stále více angažuje ve sportu. Poté, co koupila za 45 milionů eur 20procentní podíl ve fotbalovém klubu Atlético Madrid, spolkla ještě významnější sousto. Tím je většinový podíl ve společnosti Infront Sports & Media, což je největší distributor mediálních práv na vysílání sportovních přenosů. Za 68procentní podíl zaplatí čínská firma 1,05 miliardy eur.

Společnost Infront Sports & Media prodává vysílací a marketingová práva například na fotbalový světový šampionát, ale spolupracuje rovněž s několika fotbalovými asociacemi, mezinárodní hokejovou federací nebo světovou lyžařskou asociací. V roce 2014 její tržby přesáhly 800 milionů eur.

Dalian Wanda posiluje ve sportovních aktivitách s vidinou rozvoje sportu v Číně. Ve fotbale není nováčkem. V roce 1994 převzala jeden z domácích fotbalových klubů, z něhož pod jménem Dalian Wanda FC udělala jeden z předních týmů. Po šesti letech sice společnost z klubu odešla, ve fotbale se ale angažuje dál. Podílí se na programu čínských hvězd budoucnosti, jehož cílem je vychovat fotbalisty, kteří budou konkurenceschopní na mezinárodní scéně. K výchově talentů chce Dalian Wanda využít i svůj podíl v Atlétiku Madrid. Do roku 2017 plánuje investice ve výši 20 milionů eur, jimiž podpoří trénink a rozvoj 180 mladých čínských fotbalistů ve Španělsku.

Dá se očekávat, že Dalian Wanda bude podporovat také zimní sporty. I z důvodu, že Peking je jedním z kandidátů na pořádání zimních olympijských her v roce 2022. Volba pořadatelského města se uskuteční letos a Peking je největším favoritem na vítězství. Infront Sports & Media je vlastníkem marketingových práv všech sedmi federací, jejichž sporty jsou na programu zimních olympijských her včetně těch největších, jako je Mezinárodní lyžařská federace FIS a Mezinárodní hokejová federace IIHF. V portfoliu firmy jsou ale také mezinárodní federace IBU (biatlon), ISU (rychlobruslení a krasobruslení), FIBT (boby a skeleton), FIL (saně) a také WCF, tedy Mezinárodní curlingová federace. Čínská společnost tak nyní vlastní marketingová práva na nejvýznamnější události zimních sportů včetně světových pohárů ze všech lyžařských disciplín.

Kontroverzní dohoda
Nejcennějším artiklem, který vlastní společnost Infront Sports & Media, jsou marketingová práva Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Nejnovější smlouva jí zajišťuje spolupráci v období 2015–2022, které zahrnuje dva světové šampionáty. Tento kontrakt vyvolal kritiku, neboť v čele FIFA stojí Sepp Blatter a společnost Infront Sports & Media řídí jeho synovec Philippe. FIFA vydala prohlášení, v němž uvádí, že „prezident FIFA Sepp Blatter není členem finančního výboru, neúčastnil se tedy žádných jednání a nemá na kontraktu žádný podíl“.